Снимка: © By Svklimkin / Wikimedia

"Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа" - думите са на известния български илюстратор Ясен Гюзелев, провокиран след статия от бившия министър на културата Вежди Рашидов във в. "Труд".

Списъкът на Рашидов, за който Гюзелев споменава, включва имена и препратки към десетки журналисти, артисти и университетски преподаватели, които депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по медии и култура в 44 Народно събрание нарича "хрантутници на българските организации на Сорос", "сплотени като секта в името на парите.... единствено с цел да се докопат до властта".

"Обикновено не взимам отношение към тези негови маниакални прояви, но този път не мога да подмина с мълчание това, което е написал, още повече че съм споменат лично в обобщението "Гюзелевци", а не е изключено да стоя и зад "Ясен с неясен талант ". Не ме интересува мнението на господина, но всичко е придружено с грозни, клеветнически инсинуации за някаква съпричастност към кръгове и грантове от Сорос и тям подобни дивотии", пише Ясен Гюзелев в профила си във Facebook в отговор на статията на Рашидов, озаглавена "За чистотата на духа и търговията с медийни услуги".

Гюзелев напомня, че атаките срещу него и съпругата му Александра Гюзелева (ко-водеща на предаването "Култура.бг" по БНТ) продължават от няколко години - включително с неверни и клеветнически статии.

"Г-н Рашидов е заявявал публично своята неприязън към предаването Култура БГ, както и конкретно към някои от водещите, особено към Шани напоследък. Както виждаме, предаването е съсипано, а Александра е с единия крак уволнена. Споделям всичко това, защото Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа. Освен това господинът си позволява да определя кой е талантлив и кой не е във всички области на културата. Изглежда, той каква функция му е определена да върши в тази държава. Аз, като свободен артист бих могъл да си позволя такива оценки. Например, всичко което той слага под знака плюс или минус, аз съвсем убедено мога да разменя местата им. И това е мое право. За съжаление, не е негово. Той е в една позиция, която не му позволява да казва кой е добър или лош и да го посочва с пръст. Или това е публично оповестяване на списъка, по който Гешев вече ни почнал. Нека да се сетим, че той е доста по-дълъг. А иначе, всеки живее в свой собствен свят. Там всеки може да е световно известен", пише Ясен Гюзелев.

На финала той напомня на Рашидов, че "фамилията Гюзелеви означава много в българското общество. Най-вече разбира се, заради нашият баща Никола Гюзелев, но всички ние, които носим тази фамилия ежедневно се опитваме и доказваме, че сме достойни за нея".

Ясен Гюзелев е син на покойния извеестен оперен певец Никола Гюзелев. Възпитаник е на Националната художествена академия, като се специализира в илюстрирането на книги. Сред най-известните му творби са илюстрациите за изданията на "Алиса в Страната на чудесата", "Алиса в Огледалния свят", "Дон Кихот", "Оливър Туист" и др.

Работил е както за български, така и за множество чуждестранни издателства. Носител е на няколко награди за графични изкуства.


Прочетете още:

Как "Борджиите" бутнаха "Вяра и общество" от летния ефир на БНТ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"