Ясен Гюзелев в отговор на Рашидов: Фамилията Гюзелеви означава много в българското общество

"Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа" - думите са на известния български илюстратор Ясен Гюзелев, провокиран след статия от бившия министър на културата Вежди Рашидов във в. "Труд".

Списъкът на Рашидов, за който Гюзелев споменава, включва имена и препратки към десетки журналисти, артисти и университетски преподаватели, които депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по медии и култура в 44 Народно събрание нарича "хрантутници на българските организации на Сорос", "сплотени като секта в името на парите.... единствено с цел да се докопат до властта".

"Обикновено не взимам отношение към тези негови маниакални прояви, но този път не мога да подмина с мълчание това, което е написал, още повече че съм споменат лично в обобщението "Гюзелевци", а не е изключено да стоя и зад "Ясен с неясен талант ". Не ме интересува мнението на господина, но всичко е придружено с грозни, клеветнически инсинуации за някаква съпричастност към кръгове и грантове от Сорос и тям подобни дивотии", пише Ясен Гюзелев в профила си във Facebook в отговор на статията на Рашидов, озаглавена "За чистотата на духа и търговията с медийни услуги".

Гюзелев напомня, че атаките срещу него и съпругата му Александра Гюзелева (ко-водеща на предаването "Култура.бг" по БНТ) продължават от няколко години - включително с неверни и клеветнически статии.

"Г-н Рашидов е заявявал публично своята неприязън към предаването Култура БГ, както и конкретно към някои от водещите, особено към Шани напоследък. Както виждаме, предаването е съсипано, а Александра е с единия крак уволнена. Споделям всичко това, защото Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа. Освен това господинът си позволява да определя кой е талантлив и кой не е във всички области на културата. Изглежда, той каква функция му е определена да върши в тази държава. Аз, като свободен артист бих могъл да си позволя такива оценки. Например, всичко което той слага под знака плюс или минус, аз съвсем убедено мога да разменя местата им. И това е мое право. За съжаление, не е негово. Той е в една позиция, която не му позволява да казва кой е добър или лош и да го посочва с пръст. Или това е публично оповестяване на списъка, по който Гешев вече ни почнал. Нека да се сетим, че той е доста по-дълъг. А иначе, всеки живее в свой собствен свят. Там всеки може да е световно известен", пише Ясен Гюзелев.

На финала той напомня на Рашидов, че "фамилията Гюзелеви означава много в българското общество. Най-вече разбира се, заради нашият баща Никола Гюзелев, но всички ние, които носим тази фамилия ежедневно се опитваме и доказваме, че сме достойни за нея".

Ясен Гюзелев е син на покойния извеестен оперен певец Никола Гюзелев. Възпитаник е на Националната художествена академия, като се специализира в илюстрирането на книги. Сред най-известните му творби са илюстрациите за изданията на "Алиса в Страната на чудесата", "Алиса в Огледалния свят", "Дон Кихот", "Оливър Туист" и др.

Работил е както за български, така и за множество чуждестранни издателства. Носител е на няколко награди за графични изкуства.


Прочетете още:

Софийският университет протестира срещу обидите на Вежди Рашидов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024
Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024