Сотир Цацаров изгуби дело за клевета срещу Кирил Петков Снимка: © Булевард България

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров е изгубил делото, по което съдеше Кирил Петков за предполагаема клевета.

В. "Сега" цитира решение от Софийския районен съд, на първа инстанция, според което Петков не е обиждал Цацаров, нито му е приписвал позорни обстоятелства и престъпления, а е изразил критики и негативни оценки в рамките на конституционно гарантираната свобода на мнение.

Повод за процеса беше изявление на Петков в качеството му на министър-председател от 2022, в което той беше разкрил, че Цацаров е с отнет допуск до класифицирана информация от ДАНС и че е подал оставка като председател на Антикорупционната комисия заради тази проверка.

Петков беше поздравил ДАНС за "решителните действия" и бе призовал службите "да действат всеки път, когато виждат нарушение на закона, за да бъде ясно, че няма човек, който е над закона".

Това съвпадна с момента, в който Цацаров обяви оставката си от КПКОНПИ, което Петков разтълкува като следствие на проверката и отнемането на достъпа, направило работата му в комисията "в някаква степен невъзможна".

От 2022 г. Цацаров се върна на запазената си позиция във Върховната касационна прокуратура. Отменено беше и решението на ДАНС за допуска му, след като се намеси Държавната комисия за сигурността на информацията в негова полза.

Междувременно той заведе дело за 15 000 лв. обезщетение, а близки до него свидетели твърдяха, че "се сринал" след изявленията на Кирил Петков и вдигнал кръвно.

Съдът обаче е преценил, че бившият премиер е изразил мнения върху реални факти, а не е въвеждал нови фактически твърдения: "Оценките и мненията не подлежат на проверки за достоверност", пише в мотивите, цитирани от "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023