"Спаси София" иронизира столичните власти и Борисов с щанд за 47 хил. лв. на пл. "Славейков"

На площад „Славейков“ се появи нов щанд за книги с огромен ценови етикет – 47 285 лева. Той обаче не е част от проекта за книжен пазар в центъра на столицата, а инициатива на Борис Бонев от „Спаси София“, с която група от около 15 души иронизира скъпия проект за 7 щанда, одобрен през февруари от Столичния общински съвет.

Тогава предложението на „Пазари Запад“ ЕАД на стойност 331 хиляди лева с ДДС беше прието от мнозинството от ГЕРБ и ВМРО. Според проекта за 7-те преместваеми обекта, един от тях струва точно 47 285 лв. Високият разход доведе до вълна от критики срещу местните власти, а в неделя Бонев и хората от „Спаси София“ иронизираха кмета Йорданка Фандъкова и председателя на ПК по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ).

Те сложиха маски с ликовете им и прерязаха символично червена лента за откриването на новия жълт щанд. На него се предлага само една книга – „Винету“ на Карл Май, препратка към премиера Бойко Борисов, който е казвал, че това е любимото му произведение.

От „Спаси София“ показаха и фалшива банкнота с лика на Фандъкова, с номинал от 47 285 лв.

„Йорданка Фандъкова откри новия щанд за книги на пл. Славейков. Въпреки че изглежда като от Aliexpress, той струва на софиянци само 47 000 лв. за бройката. Ако ГЕРБ-цената за един обикновен щанд за книги ви се струва височка, това е защото той е "ювелирна изработка, каквато няма и в Дубай", казват от гражданското движение „Спаси София“.

„Все пак трябва да има приоритети - докато ремонтите се отлагат, а градският транспорт е пред фалит, трябва да платим стотици хиляди за седем щанда за книги. За да е доволен и учителят на учителката - Бойко Борисов, се предлага само една книга – „Винету“, добавя Бонев, който беше кандидат за кмет на София през 2019 и е част от Общинския съвет.

Пазарът за книги на пл. „Славейков“ бе закрит в началото на ремонта по ул. „Граф Игнатиев“. Реконструкцията на улицата приключи през май 2019 г., но книгите не бяха върнати. Инициаторите на проекта от „Пазари Запад“ твърдят, че с новите 7 щанда пл. „Славейков“ ще изглежда по-модернизиран.

Вносителите на проекта аргументираха неразумно високите цени на сергиите с това, че ще имат осветление, отопление и възможност за заключване на щандовете. Освен това казват, че ще бъдат изработени от дълготрайни материали.

Според проекта – първо трябва да се изработи прототип, който да се монтира на площада, за да се потърси обратна връзка от жителите на столицата. В момента има изградена инсталация.

Според „Спаси София“ – в проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ не са залагани подобни суми, а 16 пъти по-ниски цени за щандовете.

„Тържественото и радостно събитие минава при прекрасна атмосфера - докато софиянци се веселят, управляващите крадат и последните им пари. Но пък какво са тези пари, като си имаме кмет без цена!?“, пишат от гражданското движение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024