На площад „Славейков“ се появи нов щанд за книги с огромен ценови етикет – 47 285 лева. Той обаче не е част от проекта за книжен пазар в центъра на столицата, а инициатива на Борис Бонев от „Спаси София“, с която група от около 15 души иронизира скъпия проект за 7 щанда, одобрен през февруари от Столичния общински съвет.

Тогава предложението на „Пазари Запад“ ЕАД на стойност 331 хиляди лева с ДДС беше прието от мнозинството от ГЕРБ и ВМРО. Според проекта за 7-те преместваеми обекта, един от тях струва точно 47 285 лв. Високият разход доведе до вълна от критики срещу местните власти, а в неделя Бонев и хората от „Спаси София“ иронизираха кмета Йорданка Фандъкова и председателя на ПК по финанси и бюджет в Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ).

Те сложиха маски с ликовете им и прерязаха символично червена лента за откриването на новия жълт щанд. На него се предлага само една книга – „Винету“ на Карл Май, препратка към премиера Бойко Борисов, който е казвал, че това е любимото му произведение.

От „Спаси София“ показаха и фалшива банкнота с лика на Фандъкова, с номинал от 47 285 лв.

„Йорданка Фандъкова откри новия щанд за книги на пл. Славейков. Въпреки че изглежда като от Aliexpress, той струва на софиянци само 47 000 лв. за бройката. Ако ГЕРБ-цената за един обикновен щанд за книги ви се струва височка, това е защото той е "ювелирна изработка, каквато няма и в Дубай", казват от гражданското движение „Спаси София“.

„Все пак трябва да има приоритети - докато ремонтите се отлагат, а градският транспорт е пред фалит, трябва да платим стотици хиляди за седем щанда за книги. За да е доволен и учителят на учителката - Бойко Борисов, се предлага само една книга – „Винету“, добавя Бонев, който беше кандидат за кмет на София през 2019 и е част от Общинския съвет.

Пазарът за книги на пл. „Славейков“ бе закрит в началото на ремонта по ул. „Граф Игнатиев“. Реконструкцията на улицата приключи през май 2019 г., но книгите не бяха върнати. Инициаторите на проекта от „Пазари Запад“ твърдят, че с новите 7 щанда пл. „Славейков“ ще изглежда по-модернизиран.

Вносителите на проекта аргументираха неразумно високите цени на сергиите с това, че ще имат осветление, отопление и възможност за заключване на щандовете. Освен това казват, че ще бъдат изработени от дълготрайни материали.

Според проекта – първо трябва да се изработи прототип, който да се монтира на площада, за да се потърси обратна връзка от жителите на столицата. В момента има изградена инсталация.

Според „Спаси София“ – в проекта за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ не са залагани подобни суми, а 16 пъти по-ниски цени за щандовете.

„Тържественото и радостно събитие минава при прекрасна атмосфера - докато софиянци се веселят, управляващите крадат и последните им пари. Но пък какво са тези пари, като си имаме кмет без цена!?“, пишат от гражданското движение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен