Снимка: © twitter.com/ANC England

В неделя испанското правителство удължи извънредното положение в страната с още две седмици, наложи вечерен час и забрани струпването на хора с цел спиране разпространението на коронавируса. Действията на четирима министри обаче предизвикаха гнева на гражданите.

Здравният министър Салвадор Ийя, на отбраната – Маргарита Роблес, на правосъдието – Хуан Карлос Кампо, и на културата – Хосе Мануел Родригес Урибес, присъстваха на церемония на закрито с още близо 100 души. Организатор на вечерята беше медията „El Espanol“, която обяви, че всички противоепидемични мерки са били спазени.

Испания удължи извънредното положение, иска да важи до май

Събитието се проведе само часове след като ограниченията в страната бяха затегнати. Премиерът Педро Санчес дори обяви, че очаква извънредното положение да продължи до 9 май. Във вторник здравните власти отчетоха 18 418 нови случая на Covid-19, както и цели 267 жертви. Положителните проби от началото на пандемията са над 1,11 млн., докато смъртните случаи стигнаха почти 35,3 хиляди.

Снимки от церемонията, които бяха публикувани от няколко медии и в социалните мрежи, показаха как гостите чакат сервирането на вечерята. Много от тях не носят маски, а някои не спазват необходимата дистанция. Снимките бързо се разпространиха в интернет, където гражданите обвиниха политиците, че ги затварят по домовете, а самите те не спазват ограниченията, пише Politico.

На церемонията са присъствали още политици – лидерът на консервативната Народна партия Пабло Касадо, както и първият човек в дясно-центристката Ciudadanos – Инес Аримадас. В събитието са се включили още президентите на три региона, представители на бизнеса и спортисти.

На пресконференция след вечерята говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро каза, че всички препоръки на здравните власти са били спазени, но управляващите ще си вземат поука занапред.

„Сега е времето всички, участвали в церемонията, да помислим и да анализираме случилото се, за да ограничим възможно най-много нашите участия в подобни събития“, добави тя.

Директорът на „El Espanol“ Педро Рамирес отбеляза, че на вечерята са присъствали 80 души, или 33% от капацитета на залата. Други 15 са били настанени в отделна зала, за да се спазят правилата. Това отговаря на мерките, предприети в Мадрид. По думите му, са били спазени и ограниченията за социална дистанция, както и вечерният час, който започва в 23:00 ч.


Здравният министър на Чехия си отива, след като наруши собствените си заповеди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"