Спазват ли мерките испанските министри? Гражданите не мислят така Снимка: © twitter.com/ANC England

В неделя испанското правителство удължи извънредното положение в страната с още две седмици, наложи вечерен час и забрани струпването на хора с цел спиране разпространението на коронавируса. Действията на четирима министри обаче предизвикаха гнева на гражданите.

Здравният министър Салвадор Ийя, на отбраната – Маргарита Роблес, на правосъдието – Хуан Карлос Кампо, и на културата – Хосе Мануел Родригес Урибес, присъстваха на церемония на закрито с още близо 100 души. Организатор на вечерята беше медията „El Espanol“, която обяви, че всички противоепидемични мерки са били спазени.

Испания удължи извънредното положение, иска да важи до май

Събитието се проведе само часове след като ограниченията в страната бяха затегнати. Премиерът Педро Санчес дори обяви, че очаква извънредното положение да продължи до 9 май. Във вторник здравните власти отчетоха 18 418 нови случая на Covid-19, както и цели 267 жертви. Положителните проби от началото на пандемията са над 1,11 млн., докато смъртните случаи стигнаха почти 35,3 хиляди.

Снимки от церемонията, които бяха публикувани от няколко медии и в социалните мрежи, показаха как гостите чакат сервирането на вечерята. Много от тях не носят маски, а някои не спазват необходимата дистанция. Снимките бързо се разпространиха в интернет, където гражданите обвиниха политиците, че ги затварят по домовете, а самите те не спазват ограниченията, пише Politico.

На церемонията са присъствали още политици – лидерът на консервативната Народна партия Пабло Касадо, както и първият човек в дясно-центристката Ciudadanos – Инес Аримадас. В събитието са се включили още президентите на три региона, представители на бизнеса и спортисти.

На пресконференция след вечерята говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро каза, че всички препоръки на здравните власти са били спазени, но управляващите ще си вземат поука занапред.

„Сега е времето всички, участвали в церемонията, да помислим и да анализираме случилото се, за да ограничим възможно най-много нашите участия в подобни събития“, добави тя.

Директорът на „El Espanol“ Педро Рамирес отбеляза, че на вечерята са присъствали 80 души, или 33% от капацитета на залата. Други 15 са били настанени в отделна зала, за да се спазят правилата. Това отговаря на мерките, предприети в Мадрид. По думите му, са били спазени и ограниченията за социална дистанция, както и вечерният час, който започва в 23:00 ч.


Здравният министър на Чехия си отива, след като наруши собствените си заповеди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024