Чехия е разтърсена от сериозен политически скандал, след като здравният министър Роман Примула беше уловен от фоторепортери да посещава луксозен ресторант в Прага в нарушение на собствените си заповеди за борба с Covid-19. 

Епидемиолог по професия, Примула пое ръководството на Министерството на здравеопазването само преди месец - на 21 септември.

Още тогава Чехия регистираше много притеснителни данни за броя на новите заразени с Covid-19. 10-милионната държава отчиташе между 1500 и 3000 случая на ден в последната седмица на септември. 

В момента тези стойности са в пъти по-високи: само за изминалото денонощие Чехия съобщава за 14 969 новoзаразени граждани. Средният брой на новите инфектирани на 100 000 от населението е достигнал 1066 души за 2 седмици, според данни на ECDC. 
 
Репортери на таблоида "Блеск" са засекли здравния министър в компанията на други политици (вкл. зам.-председателя на управляващата партия ANO Ярослав Фалтинек) да влизат в ресторант в историческия център на чешката столица. Срещата е станала в сряда вечер, Примула не е носил задължителната си маска.  

В Чехия беше върнато извънредното положение, училищата не работят, а отскоро беше въведена забрана за посещения в ресторантите и баровете. В четвъртък Министерството на здравеопазването затвори и почти всички магазини с изключение на хранителните стоки и аптеките. Заведенията могат да продават само храна за вкъщи при определени условия. 

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш даде сигнал, че е готов да уволни министъра на здравеопазването, ако той не подаде оставка сам. 

Той посочва, че няма извинение за поведението на Примула на фона на усилията на властите да овладеят пандемията. Бабиш ще обсъди смяната в кабинета на среща с президента Милош Земан. 

"Макар че той изрази колебания относно това решение, ще го посетя днес и ще реша ситуацията заедно с него", казва той. 

Все още не е ясно кой би се наел да управлява Министерството на здравеопазването в страната от ЕС с най-голям брой нови заразени жители спрямо общото население. "Лидове новини" цитира Бабиш, който твърди, че е разговарял с двама потенциални кандидати, но е отхвърлил възможността да върне предшественика на Примула - Адам Войтех - на поста. 

34-годишният Войтех сам подаде оставка след рязкото увеличение на броя на Covid-позитивните пациенти в Чехия. Дотогава Роман Примула беше главен държавен комисар по медицинските изследвания. 

"Това, което се случи, е абсолютна катастрофа. Абсолютен шок за мен. Когато правителството иска от хората да носят маски, ограничава движението им и затваря магазини и ресторанти, министрите трябва да дават пример. Такава грешка не може да се извини и не ме интересува какво са правили Примула и Фалтинек там, нито кого са поканили и защо", казва Андрей Бабиш. 

"Правителството ни не може да си позволи да изгуби доверието. (Примула) несъмнено е експерт и му благодаря за свършената работа, но това не биваше да се случва", казва още той. 

Както опозицията, така и министри от коалиционния партньор на ANO призоваха за оставка на колегата си.

Вторият разкрит участник в срещата Ярослав Фалтинек признава, че сам е поканил министъра в затворено заведение. Собственикът на ресторанта е негов приятел, отворил е заведението, за да "поговорят на кафе"Примула е получил поканата само половин час преди служебният автомобил да го откара пред входната врата. Не се е противопоставил на предложението на първия зам.-председател на партията. Не е ясно дали Фалтинек не е провеждал и други срещи в заведението по време на карантината. 

Бабиш обяви, че ще го отстрани от ръководството на политическата сила, но той ще остане депутат и председател на парламентарната група на ANO. 

Кметът на Прага Зденек Хржиб (от Чешката пиратска партия) съобщава, че общинските власти са започнали проверка за нарушение на противоепидемичните разпоредби срещу ресторант "Рио'с". 

"Въпреки че явно някои хора продължават да мислят, че са "по-равни", правилата все още важат за всички". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?