Снимка: © Getty Images

Д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София е починал след инфекция с Covid-19. Информацията беше съобщена от негови колеги и от Националната асоциация за спешна медицина.

От ЦСМП са потвърдили новината пред БТА, като съобщават, че лекарят е поставен на изкуствено дишане преди два дни. Приет е за лечение преди около седмица с оплаквания от задух, втрисане и температура, като е дал положителен PCR тест за Covid-19.

Според съобщението д-р Стамов е заболял от Covid-19 след преглед и реанимация на пациент, заразен с коронавируса.

"Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да да лишим пациента си от шанса да оцелее", пишат от Националната асоциация СМП в публикацията за смъртта на своя колега.

Според данни на единната информационна система за Covid-19 потвърдените случаи на инфекцията сред лекарите, медицинските сестри, санитарите, фелдшерите и други хора от медицинския персонал са общо 424. Това представлява почти 8% от всички заразени с коронавирусна инфекция от началото на епидемията в България (5315).

Българският лекарски съюз също изрази съболезнования за близките на покойния медик.

"С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. В разцвета на силите си д-р Стамов ни напусна, след реанимация на тежко болен пациент с Covid. За огромно съжаление отново спешен медик от ЦСМП–София изгуби битката за живот. Д-р Стамов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост", пише в съобщението на БЛС.

Първият смъртен случай на лекар с Covid-19 в страната беше регистриран на 2 май, когато почина д-р Илияна Иванова, 43-годишна лекарка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. Ден по-късно стана ясно, че д-р Нели Пандова-Илиева от Спешна помощ-София е починала след лечение в Окръжна болница.

На 3 юни почина и 77-годишният невролог "Лекарят работи, докато диша": 77-годишният невролог от Видин, който стана жертва на Covid-19 от болницата "Св. Петка" във Видин.


Прочетете още:

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 3 ЮЛИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера