Спецов: Купувачите сами се свързаха с мен да вземат фирмата ми Снимка: © bTV

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов твърди, че купувачите на „Гранекс Трейдър“ сами са се свързали с него и са поискали да закупят фирмата му през 2016 г.

Той твърди, че от страна на НАП начислявали приходите на компанията му по различно "тълкувание" от обикновеното и това било "лично" към самия него.

Името на Спецов попадна в епицентъра на скандал, след като той беше назначен за шеф на приходната агенция от бившия финансов министър Асен Василев през 2021 г. Оказа се, че е имал фирма с лиценз за продажба на зърно, която натрупала финансово задължение от над един милион лева. Самият директор на НАП заяви пред bTV в неделя, че е получил ревизионен доклад на 14 март 2016, но за двойно по-ниска сума от споменаваната.

На 7 април той е продал компанията на малоимотно лице и дължимите средства още не са изплатени. Направил го не за да се освободи от данъците, а защото не успял да намери финансиране и се отказал от бизнеса, твърди Спецов.

„Фирмата я купих през 2015, след като напуснах данъчната система. Реших да се занимавам с нещо, което познавам като бизнес, защото през 2013 съм изследвал именно този бизнес. Тогава участвах дори в писането на Закона за търговията със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами, защото се въведе обратно начисляване – тоест липсва ДДС-то от сделките. Когато закупих фирмата, не съм продължавал нейната дейност – търговията със зърно. Реших да участ в производство на един специфичен фураж, това изискваше около милион евро. Познавам човека, от който съм я купил - чиста фирма, данъците бяха платени“, обясни Спецов пред bTV, в една от редките си медийни изяви.

За получения ревизионен доклад за натрупани задължения, с който сам се е запознал, Спецов коментира: „Тук има голяма особеност в самото дефиниране на дейността от органите, които я извършват. Те не признават разхода за купуването на зърното, но признават прихода при продажба на същото зърно. Въпрос на тълкувание от НАП. Този отговор ме кара да вляза в друга тематика – начина на водене на НАП като структура преди време. Това тълкувание беше насочено лично към мен – когато ти признаят само прихода, така се увеличава и финансовият резултат“.

По думите му – разликата между ревизионен доклад и ревизионен акт е голяма. Той знаел какво „искат да направят данъчните органи“, които действали срещу него спрямо „други събития назад във времето“. „Тези неща са важни, но няма да ги казваме сега. Не е времето сега да вдигам, да свалям или да въвличам други хора. След изборите – може би да, ще обясня“, каза Спецов и не даде повече подробности.

Как фирмата се е озовала в малоимотен гражданин и е натрупала задълженията? „Това е схема, която по принцип се случва, но не в моя случай. Тръгнах да правя това производство, но не можех да намеря финансиране в продължение на много месеци, в които обикалях кредитни институции, търсих машини и потенциални купувачи. Когато не успях, се отказах. Не аз съм намерил купувачи, а купувачите се свързаха с мен“, каза той.

„Задълженията не са 1,2 млн. Не знам откъде дойде това. В доклада беше посочено почти 700 хиляди. 1,2 млн. може би са към днешния ден - натрупани лихви с годините. Когато съм я продал, тя още нямаше фактически задължение. Това, че има ревизионен доклад, то не е краен акт. Може да предоставите нови доказателства, които в хода на ревизията да променят нещата“, заяви той.

Спецов каза, че проучил купувачите, „доколкото информация за тях се е съдържала в откритите източници“. „Няма как да проверя съдебно минало, съдебни регистрации“, заяви той.

ГЕРБ обвиниха шефа на НАП, че е продал компанията с натрупани задължения, а Асен Василев го прикривал. Те поискаха оставката на Спецов, но новият финансов министър Валери Белчев каза, че ще продължи да работи с него.

Преди няколко седмици Василев заяви пред bTV, че Спецов получавал заплахи за семейството си, след като застъпил интересите на бизнесмени. ДАНС и международните служби се задействали и осигурили охрана.

Спецов отказа да разкрие кой е отправил заплахата. „Само ще потвърдя, че имаше такава заплаха. Това би осветлило определени разработки и работи, които текат по тази тема, затова не искам да говоря. Споделих за тази заплаха пред председателя на ДАНС. Бойко Рашков го нямаше, за да мога да му кажа какво се случва. ДАНС предприеха неутрализиране на тази заплаха. Дай Боже към днешна дата да е неутрализирана на 100%. Не ходя с охрана. Нямаше заплаха за моя живот“, обясни той.

„Да, знам откъде идва заплахата. Това са интереси, които съм застъпил с моята работа – осветляване на схеми с финансови средства“, заяви Спецов, но не даде повече информация.


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъмАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024