Спецов: Купувачите сами се свързаха с мен да вземат фирмата ми Снимка: © bTV

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов твърди, че купувачите на „Гранекс Трейдър“ сами са се свързали с него и са поискали да закупят фирмата му през 2016 г.

Той твърди, че от страна на НАП начислявали приходите на компанията му по различно "тълкувание" от обикновеното и това било "лично" към самия него.

Името на Спецов попадна в епицентъра на скандал, след като той беше назначен за шеф на приходната агенция от бившия финансов министър Асен Василев през 2021 г. Оказа се, че е имал фирма с лиценз за продажба на зърно, която натрупала финансово задължение от над един милион лева. Самият директор на НАП заяви пред bTV в неделя, че е получил ревизионен доклад на 14 март 2016, но за двойно по-ниска сума от споменаваната.

На 7 април той е продал компанията на малоимотно лице и дължимите средства още не са изплатени. Направил го не за да се освободи от данъците, а защото не успял да намери финансиране и се отказал от бизнеса, твърди Спецов.

„Фирмата я купих през 2015, след като напуснах данъчната система. Реших да се занимавам с нещо, което познавам като бизнес, защото през 2013 съм изследвал именно този бизнес. Тогава участвах дори в писането на Закона за търговията със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами, защото се въведе обратно начисляване – тоест липсва ДДС-то от сделките. Когато закупих фирмата, не съм продължавал нейната дейност – търговията със зърно. Реших да участ в производство на един специфичен фураж, това изискваше около милион евро. Познавам човека, от който съм я купил - чиста фирма, данъците бяха платени“, обясни Спецов пред bTV, в една от редките си медийни изяви.

За получения ревизионен доклад за натрупани задължения, с който сам се е запознал, Спецов коментира: „Тук има голяма особеност в самото дефиниране на дейността от органите, които я извършват. Те не признават разхода за купуването на зърното, но признават прихода при продажба на същото зърно. Въпрос на тълкувание от НАП. Този отговор ме кара да вляза в друга тематика – начина на водене на НАП като структура преди време. Това тълкувание беше насочено лично към мен – когато ти признаят само прихода, така се увеличава и финансовият резултат“.

По думите му – разликата между ревизионен доклад и ревизионен акт е голяма. Той знаел какво „искат да направят данъчните органи“, които действали срещу него спрямо „други събития назад във времето“. „Тези неща са важни, но няма да ги казваме сега. Не е времето сега да вдигам, да свалям или да въвличам други хора. След изборите – може би да, ще обясня“, каза Спецов и не даде повече подробности.

Как фирмата се е озовала в малоимотен гражданин и е натрупала задълженията? „Това е схема, която по принцип се случва, но не в моя случай. Тръгнах да правя това производство, но не можех да намеря финансиране в продължение на много месеци, в които обикалях кредитни институции, търсих машини и потенциални купувачи. Когато не успях, се отказах. Не аз съм намерил купувачи, а купувачите се свързаха с мен“, каза той.

„Задълженията не са 1,2 млн. Не знам откъде дойде това. В доклада беше посочено почти 700 хиляди. 1,2 млн. може би са към днешния ден - натрупани лихви с годините. Когато съм я продал, тя още нямаше фактически задължение. Това, че има ревизионен доклад, то не е краен акт. Може да предоставите нови доказателства, които в хода на ревизията да променят нещата“, заяви той.

Спецов каза, че проучил купувачите, „доколкото информация за тях се е съдържала в откритите източници“. „Няма как да проверя съдебно минало, съдебни регистрации“, заяви той.

ГЕРБ обвиниха шефа на НАП, че е продал компанията с натрупани задължения, а Асен Василев го прикривал. Те поискаха оставката на Спецов, но новият финансов министър Валери Белчев каза, че ще продължи да работи с него.

Преди няколко седмици Василев заяви пред bTV, че Спецов получавал заплахи за семейството си, след като застъпил интересите на бизнесмени. ДАНС и международните служби се задействали и осигурили охрана.

Спецов отказа да разкрие кой е отправил заплахата. „Само ще потвърдя, че имаше такава заплаха. Това би осветлило определени разработки и работи, които текат по тази тема, затова не искам да говоря. Споделих за тази заплаха пред председателя на ДАНС. Бойко Рашков го нямаше, за да мога да му кажа какво се случва. ДАНС предприеха неутрализиране на тази заплаха. Дай Боже към днешна дата да е неутрализирана на 100%. Не ходя с охрана. Нямаше заплаха за моя живот“, обясни той.

„Да, знам откъде идва заплахата. Това са интереси, които съм застъпил с моята работа – осветляване на схеми с финансови средства“, заяви Спецов, но не даде повече информация.


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024