Снимка: © Getty Images

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с проведените в Министерството на здравеопазването четири процедури за покупка и доставка на щадящи тестове за ученици за Covid-19.

Тя е по материали, изпратени от Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е установила редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове в периода, в който здравен министър беше Стойчо Кацаров.

"Разследването е възложено на следовател, а на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция. След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите", информират от там.

През октомври миналата година Министерски съвет възложи на министъра на здравеопазването да купи 1,5 млн. бързи антигенни тестове, за да могат учениците да тръгнат на училище по време на затегнатите ограничения. На 4 януари 2022 г. антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, обяви, че е открила данни за корупционни схеми в доставката на тестовете. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров твърдеше, че има съмнения за покупка на неизгодни цени.

Кацаров отговори с думите, че е защитил интересите на държавата, като купил тестовете на три пъти по-ниска цена. Той видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия, която била на два фронта - политическа, "с крайна проекция Румен Радев", и икономическа, заради казуса със сливането на детската болница с "Лозенец".

Договорите, сключени от Министерството на здравеопазването (МЗ) с фирми за доставка на бързи антигенни тестове за учениците, са общо 22. Те са подписани между 4 и 30 ноември 2021, като цената за брой е между 2,43 и 3,85 лв.

На 11 януари министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците от 1. до 12. клас. Това стана след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която показала пропуски при организирането на процедурата, съобщиха от ведомството.


Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болницаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години