Спецпрокуратурата образува дело за щадящите Covid-тестове за ученици Снимка: © Getty Images

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с проведените в Министерството на здравеопазването четири процедури за покупка и доставка на щадящи тестове за ученици за Covid-19.

Тя е по материали, изпратени от Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е установила редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове в периода, в който здравен министър беше Стойчо Кацаров.

"Разследването е възложено на следовател, а на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция. След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите", информират от там.

През октомври миналата година Министерски съвет възложи на министъра на здравеопазването да купи 1,5 млн. бързи антигенни тестове, за да могат учениците да тръгнат на училище по време на затегнатите ограничения. На 4 януари 2022 г. антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, обяви, че е открила данни за корупционни схеми в доставката на тестовете. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров твърдеше, че има съмнения за покупка на неизгодни цени.

Кацаров отговори с думите, че е защитил интересите на държавата, като купил тестовете на три пъти по-ниска цена. Той видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия, която била на два фронта - политическа, "с крайна проекция Румен Радев", и икономическа, заради казуса със сливането на детската болница с "Лозенец".

Договорите, сключени от Министерството на здравеопазването (МЗ) с фирми за доставка на бързи антигенни тестове за учениците, са общо 22. Те са подписани между 4 и 30 ноември 2021, като цената за брой е между 2,43 и 3,85 лв.

На 11 януари министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците от 1. до 12. клас. Това стана след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която показала пропуски при организирането на процедурата, съобщиха от ведомството.


Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болницаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024