Спецпрокуратурата образува дело за щадящите Covid-тестове за ученици Снимка: © Getty Images

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с проведените в Министерството на здравеопазването четири процедури за покупка и доставка на щадящи тестове за ученици за Covid-19.

Тя е по материали, изпратени от Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която е установила редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове в периода, в който здравен министър беше Стойчо Кацаров.

"Разследването е възложено на следовател, а на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция. След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите", информират от там.

През октомври миналата година Министерски съвет възложи на министъра на здравеопазването да купи 1,5 млн. бързи антигенни тестове, за да могат учениците да тръгнат на училище по време на затегнатите ограничения. На 4 януари 2022 г. антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, обяви, че е открила данни за корупционни схеми в доставката на тестовете. Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров твърдеше, че има съмнения за покупка на неизгодни цени.

Кацаров отговори с думите, че е защитил интересите на държавата, като купил тестовете на три пъти по-ниска цена. Той видя целенасочена атака в действията на антикорупционната комисия, която била на два фронта - политическа, "с крайна проекция Румен Радев", и икономическа, заради казуса със сливането на детската болница с "Лозенец".

Договорите, сключени от Министерството на здравеопазването (МЗ) с фирми за доставка на бързи антигенни тестове за учениците, са общо 22. Те са подписани между 4 и 30 ноември 2021, като цената за брой е между 2,43 и 3,85 лв.

На 11 януари министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати процедурата за купуване на бързи антигенни тестове за учениците от 1. до 12. клас. Това стана след извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, която показала пропуски при организирането на процедурата, съобщиха от ведомството.


Кацаров: КПКОНПИ ме атакува заради детската болница



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024