Докато Кирил Петков и Асен Василев водят преговорите за съставяне на нов кабинет, Специализираната прокуратура продължава проверката за двойното гражданство на съоснователя на "Продължаваме промяната". 

В. "Сега" съобщава, че обвинението очаква документи от КПКОНПИ относно декларациите, които Петков е подавал докато е бил служебен министър на икономиката. 

Говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев е съобщил пред медията, че проверката по случая ще се удължи до 15 декември - три месеца след като наблюдаващ прокурор е постановил извършване на проверка по два сигнала срещу Кирил Петков. 

Прокуратурата ще има още един месец, в който да реши дали да повдигне обвинение или да прекрати работата си по случая поради липса на престъпление. 

От КПКОНПИ са уточнили, че искането за документи е дошло при тях на 23 ноември (миналия вторник). Днес исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура. Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в случая, пред президента, уточнява антикорупционната комисия.

Проверката тече паралелно с преговорите за ново управление, в които вече бяха обявени намерения за пълна реформа както в специализираното правосъдие, така и в комисията за борба с корупцията, която в момента се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. 

Указът за назначението на Кирил Петков като министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев беше атакуван от ГЕРБ пред Конституционния съд, след като стана ясно, че той е имал и канадско гражданство към момента на встъпване в длъжност. 

Въпреки аргументите на Петков, че той е върнал паспорта си и всички останали лични документи още преди да стане министър, КС откри нарушение на конституцията. Още преди съдът да се произнесе, прокуратурата вече беше започнала проверка срещу него. 


Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Правосъдие"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство