Над 1 милиард души по света пушат цигари. Световната здравна организация не очаква промяна в тази цифра до 2025 г.

Рискът от излагане на токсични вещества при устройствата за нагряване на тютюн като IQOS и електронните цигари обаче е значително по-малък в сравнение с този при цигарите, около тази теза се обединиха водещи здравни експерти в международна среща на тема „Намаляване на вредата от тютюнопушенето“, която се проведе онлайн.

При употреба на устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари рискът от сърдечно-съдови и белодробни заболявания е по-малък, а излагането на токсични вещества е намалено с над 90%, сочат международните проучвания.

Глобалният директор по научните въпроси във „Филип Морис Интернешънъл“ д-р Жизел Бейкър, британският онколог д-р Питър Харпър и израелският кардиолог проф. Рувен Зимлихман припомнят, че най-доброто е пушачите да спрат напълно цигарите.

„Ако не успеят да спрат да пушат, има алтернатива, която може да им помогне. Може би тя не е с толкова нисък риск, колкото спирането на пушенето, но е по-малко рискова от пушенето“, смята професор Зимлихман, който е директор на Института по медицина и хипертония в Израел.

Токсичните вещества, които се съдържат в дима от цигарите, са намалени в аерозола от устройството за нагряване на тютюн средно с над 90%, каза д-р Жизел Бейкър, като предостави данни, сравняващи химическия състав на цигарения дим и аерозола в устройството IQOS, разработен от компанията.

Изследванията показват, че над 90-процентното намаление на токсичните вещества в аерозола от IQOS води и до намалено излагане на вредните вещества за пушачите, които са преминали на този продукт.

В проучване направено сред160 пушачи става ясно, че излагането на токсични вещества при хората, които спират напълно цигарите и не ползват други продукти, е на почти същото равнище като тези, преминали на бездимната алтернатива в лицето на IQOS. Една от трите групи в изследването е продължила да пуши цигари и при нея не се е наблюдавала промяна в излагането на токсични вещества.

„Продуктите ни не са предназначени за хора, които не пушат“, посочва все пак д-р Бейкър. Две години преди устройството за нагряване на тютюн да бъде пуснатона пазара в Япония, тютюнопушенето е спадало с с около 2% годишно. След излизането на бездимните продукти , общото потребление на тютюн не се променя, но само за две години след 2016 се отчита 20% спад в продажбите на цигари на пазара, което е много по-сериозно намаление в сравнение с всички други мерки за ограничаване на пушенето, предприето до тогава в страната, казва Бейкър.

Япония е един от най-големите пазари на бездимните продукти с близо 18% пазарен дял на устройството IQOS.

Професор Зимлихман намира връзка при смъртта от сърдечно-съдови заболявания и пушенето на цигари. Той споделя, че много хора, претърпели сърдечна операция, казват, че спират да пушат.

„Спират, но вредите от преди остават. Променят начина си на живот, уплашени са от инфаркта“, споделя израелският кардиолог. „Има една група хора, обаче, които не могат да се откажат от пушенето – те страдат от ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест“.

Международните проучвания сочат, че рискът от повторен инфаркт на миокарда намалява значително, когато пушачи преминават към алтернативни бездимни продукти като е-цигари и устройства с нагряване на тютюн. . За хора, претърпели вече един сърдечен удар „рискът от следващ инфаркт спада с 30%-40% в следващите една-две години, ако спрат цигарите, в сравнение с тези, които продължават да пушат“, казва проф. Зимлихман.

Допълва още, че за тези, които не отказват цигарите, шансът за втори сърдечен удар остава значително по-висок. Пушенето влошава рисковете от сърдечно-съдови заболявания при всички изследвани групи, независимо от семейната им история. Що се отнася до белодробните заболявания, там пушенето води до постоянно увреждане на белите дробове и възпалителен ефект, като влияние оказва и наследственият фактор.

„Знаем, че хората, които пушат всеки ден – тяхното тегло е около 10% по-ниско от това, което би било, ако не пушеха“, казва д-р Харпър. „Хората, които спират да пушат, наддават с около 4-5 кг. Увеличението е средно 3,9 кг при хората, които спират цигарите, а при преминаване към IQOS е близо 1 кг. Спирането на пушенето обаче си остава най-добрият избор и трябва да се стремим към това.“

„Основните канцерогенни вещества са сравнително намалени при устройствата за нагряване на тютюн в сравнение с цигарите“, каза проф. Зимлихман. IQOS отделя много по-малко вредни вещества и е много малко вероятно да е по-вреден от цигарите. Имаме достатъчно научни доказателства – изследвано равнище на възпалителни процеси, по-ниското излагане на канцерогенни вещества. Електронните цигари, в това отношение, са също по-малко вредни от пушенето“.

При електронните цигари също се поема никотин. Но само след един месец след спиране на цигарите и преминаване към тях способността на артериите да се разширяват се увеличава значително, добавя той. „Тоест, спирането на пушенето или преминаването на електронни цигари, със или без никотин, позволява на артериите да възстановят способността си да се разширяват нормално и да предоставят кръв на органите“.

Ако можеш да спреш и никога не започваш да пушиш, това е идеалният вариант, но имаме ситуация, в която в света не се случва точно това – констатира д-р Питър Харпър, който е съветник в изготвянето на стратегическа национална рамка за лечение на онкоболни на Франция.

„Цигарите съдържат около 6000 и повече химични вещества, много от тях причиняват заболявания, свързани с пушенето, силно токсични са и водят до много смъртни случаи. Аз се занимавам със смъртните случаи при ракови заболявания, а те са много“, каза той.

Според думите му – 70 милиона души по света са преминали към употреба на електронни цигари, заменяйки нормалните, или са започнали да използват устройства с нагряване на тютюн. „Знаем, че при бездимните продукти има намалена токсичност, доказано е чрез лабораторни изследвания.„ Това е потвърдено и от независими регулаторни и здравни органи, включително в САЩ и Великобритания, допълни професорът.

Няма обаче окончателно мнение дали употребата на тези продукти води до намалено развитие на онкологичните заболявания. Д-р Харпър споделя с безпокойство, че 64% от диагностицираните с рак на белия дроб отново продължават да пушат обикновени цигари.

Той обясни, че не никотинът в цигарите е основният причинител на заболявания, свързани с пушенето като рак и сърдечно-съдови заболявания, а катраните в дима. Никотин има и в нагреваемите тютюневи изделия, но там токсичните вещества са значително по-малко.
В Австралия обаче цигарите се продават законно, а електронните са забранени - могат да се продават само с рецепта. „Това, което смятаме, че това са по-малко вредни продукти, но и по-ограничени“, каза д-р Харпър и намекна за силния разрив по темата между правителства, лекари и индустрия.

„Бездимните продукти трябва да се смятат за по-малко вредна алтернатива на цигарите, но и те трябва да подлежат на контрол. Тяхната употреба не трябва да бъде насърчавана“, казва онкологът.

Трябва тези продукти да се контролират, да не бъдат описвани по подвеждащ начин, нужно е да се контролира рекламата им, информацията за тях да е вярна, а на хората да се казва, че трябва да спрат да пушат, смята той.

Проф. Харпър призова за промяна в подхода на правителствата. Данните с намаления риск да им бъдат представени и те да вземат решения на база на научните изследвания, на медицинския подход.

„Много държави не позволяват на индустрията да предоставя информация, това трябва да се промени“ – на същото мнение е и проф. Зимлихман. „Лекарите също трябва да са наясно с научните данни, както и обществеността“.

Проф. Харпър определя бездимните продукти като реалната алтернатива на цигарите. "Знаем, че хората не винаги взимат най-разумните решения за здравето си – знаем за диабета, контрола на теглото, знаем за пушенето. Въпросът е дали да работим с индустрията, независимо с коя – хранителна или тютюнева, или да кажем – спираш или умираш".

Близо 18 на сто от пушачите в Япония вече са преминали на устройствата с нагряване на тютюн IQOS, а в Източна Европа също се наблюдава доброто им възприемане и масовото използване, споделят експертите. В Швеция най-популярен е тютюнът за дъвчене- снус, за който данните показват, че води до по-малко заболявания, свързани с пушенето. Д-р Харпър поясни, че във Великобритания има голям проблем сред пушачите и много малко от тях са склонни да спрат напълно цигарите.

„Има данни, че ако спреш цигарите и преминеш на бездимен продукт, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява, и хората все повече възприемат това поведение“, казва онкологът.

Той допълва още, че има подобряване на белодробната функция при преминаване от пушене към алтернативни продукти и дори е „шокиран“ и „изненадан“, че това е факт.

„Повечето от моите пациенти, които от цигари минават на алтернативни продукти, впоследствие спират да пушат окончателно“, казва д-р Харпър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024