Прокуратурата и полицията откриха доказателства за организация на група провокатори по време на протестите в София. В телефона на един от задържаните на 14 юли граждани са намерени списъци с имена на хора, на които трябва да се плати, име на сборен пункт и цел – организиране на безредици по време на демонстрациите.

Задържаният е един от хората, участвали дейно в Напрежение пред Партийния дом: Счупени стъкла и бомбички в нощта на протеста Тогава там бяха хвърляни бомбички и бутилки, които счупиха прозорци и врати, а полицаите бяха замеряни с кутии червена боя.

В сряда данните за организацията на провокаторите бяха показани от наблюдаващия прокурор по делото срещу четиримата арестувани младежи Иво Боев. Той ги представи пред Софийския районен съд. 

Стана ясно, че поръчителите не са задържани, за разлика от изпълнителите. По делото обаче ще бъдат повдигнати обвинения и на други граждани, смята Иво Боев. Допълни, че иска четиримата задържани да останат за постоянно в ареста. Причината, която изтъкна, е, че съществува вероятност отново да опитат да предизвикат безредици на демонстрациите.

„Това очевидно е вид подривна дейност, извършена от тях и режисирана от лица, които предстои да бъдат установени по делото“, каза наблюдаващият прокурор.

Доказателствата срещу провокаторите не се базират само на данните, намерени в телефона на един от задържаните, но и от свидетелски показания на полицаи. Става дума за няколко служители на МВР, пострадали при сблъсъците във вторник. Един от тях е с порезна рана от стъкло по врата.

Сред протестиращите е имало и внедрена група полицаи, които следели за нередности и целта им била „да разпознават лица от криминалния контингент“, каза Иво Боев, цитиран от Mediapool. Те видели група млади хора със съмнително поведение, които впоследствие били арестувани.

Според прокуратурата – организацията на провокаторите е направена в социалните мрежи и чрез лични познанства. В мобилните телефони и на четиримата задържани е открита подробна комуникация относно организацията.

Младежите обаче заявиха, че данните от телефоните им не са иззети по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и не било ясно дали могат да се смятат за доказателства. На арестуваните са им повдигнати обвинения за хулиганство и не се твърди, че има сговор.

Софийската районна прокуратура ще поиска съдът да наложи мярка "задържане под стража" на четиримата души. Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. са обвинени, че на 14 юли извършили „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета срещу сградата на бившия Партиен дом и срещу служители на МВР, които охранявали протеста“.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост - по време на масов граждански протест, в обстановка с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, твърди прокуратурата. Според нея четиримата обвиняеми са показали абсолютно незачитане на правните норми.

Ако делото срещу тях стигне до съд и те бъдат признати за виновни, могат да получат до 5 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър