Спомените на "Следеният човек" оживяват в документалния филм на Димитър Коцев-Шошо Снимка: © Facebook/CineLibri

В продължение на години българският сценарист и кинорежисьор Веселин Бранев е преследван от репресивния апарат на тоталитарната комунистическа власт, познат като Държавна сигурност. Докато е още студент в Източен Берлин през 1957 г., той решава да премине в западната част на града, където разделителната линия на Берлинската стена все още я няма. Планът му обаче не успява съвсем - само след няколко месеца Бранев е задържан от полицейските власти и много скоро върнат в родината си България. От този момент нататък съдбата му е една - да бъде следен.

В продължение на години Държавна сигурност следи отблизо всяко негово действие. Това продължава до падането на комунистическия режим в страната. Години по-късно Бранев се завръща в родината, за да прочете тайното си досие, което е в размер от близо 800 страници.

Тази история е разказана в автобиографичния роман на Бранев, озаглавен "Следеният човек", който излиза за първи път през 2007 г. А в четвъртък историята му за първи път се пренесе и на големия екран. Неговият ученик Димитър Коцев-Шошо представи документалния си филм по едноименния роман в рамките на кинофестивала "Синелибри".

Филмът разказва историята на един мъж, който прочита своето досие в архивите на Държавна сигурност в опит да се застане очи в очи със своето минало, както и с миналото на цяла една нация, живяла 45 години под похлупака на комунистическия режим.

Филмът разказва историята на един мъж, който прочита своето досие в архивите на Държавна сигурност в опит да се застане очи в очи със своето минало, както и с миналото на цяла една нация, живяла 45 години под похлупака на комунистическия режим.

Идеята на режисьора на лентата Димитър Коцев-Шошо се ражда още с излизането на романа на Бранев през 2007 г. Той вижда книгата на витрините на една книжарница и е силно развълнуван да научи, че нейн автор е неговият уважаван преподавател в НАТФИЗ.

Спомените на Бранев се превръщат във вдъхновение за Шошо, който иска да ги разкаже. Целта му е те да послужат като урок от миналото, но и предупреждение за бъдещето.

Петнайсет години по-късно филмът "Следеният човек" не е просто идея или вдъхновение, а реалност. Филмът има планирани още две прожекции в рамките на фестивала “Синелибри” в кино “Одеон” на 20 октомври и в “Дом на киното” на 28 октомври.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024