"София тех парк" е блокирал над 800 000 лв. на "Уолтопия" в серия съдебни дела

Бизнесменът и създател на "Уолтопия" Ивайло Пенчев сигнализира за пореден епизод от съдебния тормоз от страна на държавното дружество "София тех парк" спрямо компанията му.

"Уолтопия" е най-големият производител на катерачни стени в света, а централата ѝ се намира на територията на "Тех парка".

В дълъг и гневен пост във Facebook Ивайло Пенчев описва близо 5-годишна сага, в която косвено намесва и името на Делян Пеевски.

До момента срещу неговата компания са заведени три поредни съдебни дела, заради които са блокирани над 800 000 лв. от фирмените сметки.

Две от тях са загубени от "София Тех Парк" на втора инстанция, но въпреки това държавното дружество не се отказва от претенциите си към "Уолтопия" и наскоро е задействало и трети иск, става ясно от поста на Пенчев.

Той обръща внимание, че "София Тех Парк" разполага с над 101 млн. лв. капитал от публични средства, а за времето на съществуването си е натрупал почти 11 млн. лв. загуба.

"Тъжната истина е, че когато някой открадне много пари, той може да си купи симпатиите на много хора. И не са криви техпаркаджиите че харчат народна пара и стават все по-зловредни. Виновни сме си ние, че търпим данъците ни да бъдат прахосвани така безхаберно. А това е само един нищо и никакъв техпарк с някви мижави сто милиона за прахосване. Държавата ни е пълна с подобни схеми", пише Ивайло Пенчев.

Проблемите му започват още през 2019 г., когато Тех паркът беше част от активите на Министерството на икономиката начело с Емил Караниколов. През 2020 г. насред големите протести Бойко Борисов отстрани Караниколов от кабинета, за да "разсее съмненията", че Делян Пеевски и ДПС влияят в управлението на ГЕРБ през трима конкретни министри - икономическият беше сред тях.

Пенчев твърди, че в този период е започнало "мръсно, долнопробно, нагло, гнусно, безсрамно, престъпно изнудване", с което на "Уолтопия" е предложено да плати "с отстъпка" предполагаеми дължими такси за управление и поддръжка на инфраструктурата и общите части в парка за 4 години в размер на няколкостотин хиляди лева.

"Не приех предложението им, но и не занимавах обществеността с грижите, които имам. Не занимах и прокуратурата. Казаха ми, че техпаркът вече бил на Делян Пеевски, прокуратурата - и тя, така че нямало смисъл да се хабя", пише той във FB.

През 2020 г. действителното се стига до завеждане на две дела срещу "Уолтопия" от страна на държавното дружество, което управлява целия комплекс.

Заради тези искове първоначално са запорирани всички банкови сметки на фирмата на Пенчев, който успява да накара съдът да остави запора само върху конкретната изисквана сума - над половин милион лева. Той обръща внимание, че това се случва в разгара на Covid-пандемията, когато клиентите на дружеството му свиват рязко поръчките си и фирмата е съкращавала "стотици хора" заради кризата.

"София тех парк" губи първото дело на две инстанции и плаща съдебните разноски на "Уолтопия", а според Пенчев - и второто дело вече е решено в негова полза на втора инстанция.

През лятото на 2023 г. Пенчев предизвика директорите на дружеството да дойдат "на парти" при него, за да си получат официалното уведомление за загубеното дело, от което те се криели.

От позицията му във Facebook става ясно, че парите на фирмата му все още са под запор, докато ищците обмислят дали да обжалват.

Междувременно ръководството на "Тех парка" е завело трети съдебен иск за над 350 000 лв., който Ивайло Пенчев определя като "рекетьорски". Отново съдът е разпоредил запор върху всички сметки на "Уолтопия", преди да се съгласи да го ограничи до претендирания размер.

Тех паркът оспорва пред съда и намерението на "Уолтопия" да изгради ролглайдер около сградата си, за което е получила разрешително за проектиране.

В момента мажоритарен собственик на "София тех парк" е Министерството на иновациите и растежа (93%), като Държавната консолидационна компания също е акционер с 2,97%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024