Според военния министър у нас не се ремонтира украинска техника Снимка: © Screenshot/bTV

Ремонт на украинска военна техника в България не се извършва към момента - това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на честванията на 145-годишната от Шипченската епопея. По думите му между България и Украйна има сключено рамково споразумение за ремонт и когато започнат да се извършват дейности по него, хората ще бъдат информирани за това.

През май Народното събрание прие предложение за разрешаване на военно-техническа помощ от България за Украйна след писмо с искания от президента Володимир Зеленски. В него той не поиска от страната директен износ на оръжия или боеприпаси, а помоли само за ремонт на военна техниа в български заводи ("Терем" и "Авионамс").

Военна помощ, но не с оръжия: Компромисът на 47 НС за подкрепата за Украйна Военна помощ, но не с оръжия: Компромисът на 47 НС за подкрепата за Украйна

От изявлението на военния министър стана ясно още, че Министерството търси варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили заради забавената доставка на изтребители F-16 и изтичащия летателен капацитет на МиГ-29. Стоянов каза, че има възможност за удължаване на летателните способнсти на настоящите изтребители, но първо предстои среща с полския министър на отбраната по темата.

"Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", каза Димитър Стоянов.

Той посочи, че се обсъждат варианти България временно да използва друга платформа - на F-16, "Мираж 2000" или "Грипен". България продължава да използва съветските изтребители МиГ-29, но заради липсата на възможности за поддържката им може да се наложи те да бъдат приземени в средата на 2023 г.

"Това е друга платформа, която да замести евентуално МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не позволяват ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от две - от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от САЩ и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, през който ВВС няма да имат реални възможности, ако не направим нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство", обясни военният министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024