Спорните промени на ДПС за увеличаване на сечта на горите създадоха смут сред Зелените Снимка: © Unsplash/Vlad Tchompalov

Спорните поправки в Закона за горите, които могат да доведат до увеличаване на сечите в българските гори, бяха приети на второ четене от комисията по земеделие в парламента. Това стана на вечерно заседание в Народното събрание, което беше свикано извънредно в сряда.

Промените в закона са инициатива на ДПС и предвиждат допустимото количество дърва за огрев за домакинствата да се увеличи значително на 10 плътни кубични метра вместо 10 пространствени кубични метра. Партията твърди, че действията ѝ са свързани с молба на жители, които се оплакват, че дървата за огрев за зимата са крайно недостатъчни за нуждите им.

Приетото в комисията стана повод за критики от страна на граждански активисти и бивши депутати. Министърът на екологията в кабинета "Петков" и един от учредителите на "Зелено движение" Борислав Сандов видя в поправките "порочно зачатие и лобизъм".

"Самият факт, че скандалните промени в Закона за горите се гледат в заседание по нощите (сега), само и само да бъдат окончателно приети още тази седмица (понеже вече е включено в програмата на Пленарното заседание за петък), говори за порочно зачатие и лобизъм. Точно както беше приет на първо четене този законопроект на ДПС, набързо и в нарушение на процедурата", написа той в профила си във Фейсбук.

Той изтъква, че законодателната инициатива на ДПС на практика е схема за купуване на гласове за местните избори. Сандов дори призова за протест пред сградата на парламента в петък, когато проектът трябва да бъде гласуван и от депутатите.

Междувременно други представители на "Зелено движение", на което Сандов беше съпредседател допреди година, също коментираха казуса, но заеха по-сдържана позиция. Настоящият съпредседател Владислав Панев призова да се обърне внимание на поправките, които са били отхвърлени, включително предложението на ДПС допустимото количество дърва за домакинствата да бъде увеличено до 15 м3.

"Домакинствата ще могат да кандидатстват за до 10 плътни кубика дървесина на преференциални цени. ДПС бяха предложили 15 м3, но това беше отхвърлено от всички останали. Приетото на комисия касае вероятно няколко хиляди домакинства. Така се връща законът отпреди януари, като в зала ще подкрепим предложението си кубиците да бъдат 10 пространствени (с около 40% по-малко от гласуваните плътни)", написа Панев

Бившият зам.-министър на околната среда Тома Белев също уточни, че на комисия депутатите са разглеждали две "опасни предложения", но са успели да ги минимализират.

"Първото бе всеки да може да се разхожда с резачки из държавните гори. Това бе отхвърлено от комисията. Вторият опасен момент бе размера на ползване от едно домакинство - беше до 10 пространствени кубика, предложението на ДПС бе да се увеличи до 15 плътни, а комисията прие до 10 плътни кубика", пише той в профила си във Facebook.

"Всъщност и трите числа са нереални, ако всички домакинства си поискат дървесина, както позволява закона. Тук трябва да се работи и да се измисли как държавата да регламентира ползването от държавните гори да се запази за енергийно бедните домакинства и да се пресече политическата употреба на гората. Сега се възползват и бедни и богати, но само в три региона", допълва още Белев.

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" и екоексперт Александър Дунчев също се включи в дебата. Той казва, че заради обществения отпор повечето от скандалните разпоредби в закона са отпаднали, но въпреки това е приета наредбата сечите в горите да се увеличат двойно.

Към публикация във Фейсбук Дунчев споделя своя схема, за която казва, че обяснява "цялата далавера с българските гори и причините за всички проблеми в тях - корупцията, злоупотребите и безконтролната сеч".

Тезата му е свързана с това, че нуждаещите се домакинства могат да получават дърва за огрев на преференциални цени, като казусът често се използва за предизборна агитация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023