Спорове на COP28: Финалната декларация за съдбата на изкопаемите горива скара държавите Снимка: © Getty Images

Резултатите от световната климатична конференция COP28 в Дубай може да се окажат разочароващи, след като финалната проектодекларация създаде поводи за спорове сред държавите.

В нея се премахва формулировката, включена в предишен текст, която предполага, че изкопаемите горива могат да бъдат "постепенно спрени". Всички 198 държави на срещата на върха на практика трябва да се съгласят с това - в противен случай събитието ще завърши без някакъв постигнат резултат.

Домакинът на COP28 - Обединените арабски емирства, и други страни производителки на петрол отхвърлят тази идея. Спорът от дни се води за това дали изготвената декларация предвижда обвързващо прекратяване на използването на изкопаеми горива. Изгарянето на изкопаеми горива от хората е една от основните причини за глобалното затопляне, което рискува живота на милиони хора, но правителствата никога не са постигали съгласие как и кога да спрат използването им.

В проекта на финалната декларация в крайна сметка са посочени само вариантите за намаляване на емисиите и отново не е поет конкретен ангажимент по този въпрос. Представител на Европейския съюз нарече текста "неприемлив" и заяви, че блокът може да се откаже от него.

"Не можем да приемем декларацията", заяви ирландският министър на околната среда Еймън Райън, който е сред преговарящите за ЕС. Той добави, че провалът на преговорите "не е резултатът, от който светът се нуждае".

Какво се случи?

Активисти, организации и политици, включително от държави, които са най-пряко засегнати от климатичните промени, бяха през последните седмици в Дубай, за ежегодната среща на ООН за климата. Основният обсъждан въпрос там беше какво да се направи с емисиите на парникови газове, които се отделят при изгарянето на нефт, въглища и газ.

Срещата на върха на ООН за климата в Дубай - COP28

Още от самото начало очакванията за някакъв напредък по темата бяха малки - особено предвид факта, че Обединените арабски емирства избраха срещата да се председателства от Султан ал-Джабе - главен изпълнителен директор на петролния гигант Adnoc

В събота - няколко дни преди края на COP28 - беше публикуван първият вариант на финалната декларация. В нея се казва, че един от вариантите за резултат от преговорите е "постепенно спиране на изкопаемите горива в съответствие с най-добрите налични научни данни". Преговарящите обаче не бяха уточнили кога точно да се случи това и по какъв начин ще се осъществи.

Обратът дойде в понеделник, когато беше публикуван друг вариант на проекта, в който изобщо не се говори за "постепенно спиране". Вместо това в него се казва, че държавите трябва да "намалят потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и равноправен начин".

Макар на пръв поглед това да изглежда като просто промяна на думите - формулировките от подобни документи на ООН могат значително да променят това, което държавите са длъжни да направят.

Страните, които са най-пряко засегнати от климатичните промени, осъдиха проекта за споразумение.

"Няма да подпишем смъртния си акт", заяви представител на Алианса на малките островни държави, които се борят с покачване на морското равнище и извънредни природни явления.

Той добави, че няма да се съгласи с текст без "решителни ангажименти за постепенното спиране на изкопаемите горива".

Проектодекларацията не се хареса и на представители то Европа. Външният министър на Германия Аналена Баербок, която е представител на партията на Зелените, описа предложението на ОАЕ като неадекватно и разочароващо. Според нея то изпраща "подвеждащ сигнал към икономиката".

Съединените щати също призоваха крайното споразумение да бъде "подсилено" - особено по отношение на изкопаемите горива.

Вносителите го харесват

Председателят на COP28 Султан Ал Джабер обаче има съвсем друго мнение за финалното предложение. Според него то отразява амбициите на Обединените арабски емирства и представлява "огромна стъпка напред"

"Сега всичко е в ръцете на страните, на които вярваме ще направят най-доброто за човечеството и планетата", заяви Ал Джабер.

Думите му идват на фона на опитите на неговата страна да блокира включването на повече силни формулировки относно постепенното спиране на изкопаемите горива в текстовете на ООН.

Развиващите се страни, които искаха по-голяма подкрепа за преминаване на икономиките им от изкопаеми горива към възобновяема енергия, вероятно също ще подкрепят предложеното от Дубай споразумение,

Проектът изглежда не отговаря на стандартите за успех, определени по-рано в понеделник от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срещата ще се счита за успешна само ако на нея се постигне "консенсус относно необходимостта от постепенно премахване на изкопаемите горива в съответствие с графика от 1,5С", каза той.

Преговорите на COP28 трябваше официално да приключат във вторник, но очакванията сега са те да се проточат, тъй като държавите продължават да спорят около окончателното споразумение.


Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Домакинът на форумa COP28 провокира смут с лобизъм в полза на изкопаемите горива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024