Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай Снимка: © Getty Images

Представители на близо 200 държави се събират в петък в Дубай, за да обсъдят мерки за справяне с климатичните промени в рамките на най-голямата среща на върха - COP28.

Светът е обърнал поглед към COP28 с надеждата, че международните лидери ще успеят да постигнат консесус за ограничаване на покачващата се глобална температура до 1,5C – решение, което според научния орган на ООН по въпросите на климата е от съществено значение.

За постигането на тази цел ще е необходимо драстично намаляване на емисиите на парникови газове - 43% до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г.

Останалите приоритети от дневния ред на COP28 се очаква да бъдат изготвяне на работна програма, разработване на начини за адаптация, както и уговарянето на финансови механизми за загуби и щети.

Тазгодишната среща на върха беше широко разкритикувана още преди началната си дата, като повод за това стана изборът на ОАЕ за домакин.

А недоволството нарастна след разктието на BBC, че Обединените арабски емирства, които са един от десетте най-големи производители на петрол в света, имат намерение да използват ролята си на домакин на COP28 като възможност за сключване на сделки за изкопаеми горива.

Какво е COP28?

В продължение на близо три десетилетия лидери от цял свят се срещат почти всяка година, за да договорят налагането на необходими и ефективни мерки за справяне с извънредната климатична ситуация.

Съгласно Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата от 1992 г. (UNFCCC), всяка страна е обвързана с договор, който изисква да бъде намерен начин за намаляването на емисиите на парниковите газове.

Тази година домакин на 28-ата конференция за климата са Обединените Арабски Емирства заради ротационния принцип, който следват световните климатични конференции. Когато Азиатско-Тихоокеанският регион трябваше да избере къде да бъде срещата, единствено ОАЕ изразиха подобно желание.

Срещите с представители на чужди правителства са една от основните отговорности на председателя д-р Султан ал-Джабер, чиято работа е да насърчава държавите да бъдат възможно най-амбициозни в усилията си за намаляване на емисиите.

Сред лидерите, които се очаква да се включат в срещата на върха, са българският президент Румен Радев, британският монарх крал Чарлз Трети, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайеън, турският президент Реджеп Ердоган, британският премиер Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, премиерът на Италия Джорджа Мелони, както и този на Нидерландия Марк Рюте.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху няма да присъства поради продължаващата вече седмици война с "Хамас". Тазгодишната израелска делегация има само 28 членове, рязък спад от 1000-членната група, отбелязва Al Jazeera.

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28. На рядката си среща през ноември двамата лидери се договориха да си сътрудничат за справяне с изменението на климата. САЩ обаче са представени от вицепрезидента Камала Харис.

Румен Радев е придружен от съпругата си Десислава Радева и членовете на водената от него делегация. Държавният глава ще открие първия български павилион на изложението.

В събота Радев ще направи изказване в рамките на 28-ата климатична конференция. Очаква се президентът да се включи в част от дискусиите и да проведе срещи колеги.

COP28 обещава да бъде трудно продължение на предишната, когато страните все пак успяха да постигнат единодушие по някои ключови въпроси за финансирането на климата.

Какво се случи на COP27?

COP27 се проведе в Египет и отбеляза сериозен пробив на фона на опустошителните наводнения в Пакистан и сушата в Афганистан през изминалите месеци.

Развитите страни успяха да договорят създаването на фонд, който да изплаща пари в брой на най-бедните и уязвими държави, засегнати от климатични бедствия.

Постигнатото споразумение в Египет обаче постави само началото: на COP28 страните трябва да намерят начин да превърнат фонда от пожелателна идея в реалност.

Парижко споразумение, подписано през 2015 г., е едно от най-големите постижения, което световните лидери са успявали да осъществят в рамките на подобна среща на върха.

Съгласно него страните са задължени да ограничат повишаването на глобалната температура до „доста под“ 2C над нивата от прединдустриалната епоха.

Според изследвания, проведени след подписването на Парижкото споразумение, повишаване на температурата с 2C над прединдустриалните нива би причинило промени в климатичната система, които в много случаи биха били катастрофални.

А някои от тях биха били дори необратими – с други думи пренасочването на фокуса към цел от 1,5C представлява жизненоважен стъпка.

Светът трябва не само да достигне нетната нула до около 2050 г., но и да намали наполовина емисиите на парникови газове в сравнение с нивата от 2010 г. през това десетилетие.

Обвинения в лицемерие, бездействие и приемане на политики в държавна изгода

„Ако спешно не възстановим равновесието на природата, основано на хармония и баланс, която е нашата крайна опора, собствената ни икономика и оцеляване ще бъдат застрашени", каза днес в Дубай в специалните си реч крал Чарлз, цитиран от "Гардиън".

Той намира за много тревожно "достигането на повратни точки" и отклоняването от пътя към разрешаване на проблема.

A че отклонение от пътя със сигурност има, свидетелстват и последните разкрития на BBC.

Според британската медия Обединените арабски емирства, които са един от десетте най-големи производители на петрол в света имат намерение да използват ролята си на домакин на COP28 като възможност за сключване на сделки за изкопаеми горива.

Изтекли документи от брифинг разкриват планове за обсъждане на сделки за петрол и газ с 15 държави.

Те включват различни "теми за разговор", една от които представлява силното желание на Adnoc, държавната петролна компания на ОАЕ, „съвместно да оцени международните възможности за втечнен природен газ" в Мозамбик, Канада и Австралия.

Екипът на ОАЕ не отрича, че използва срещите на COP28 за бизнес разговори, като добавя, че "частните срещи са си частни".

Пред BBC oрганът на ООН, отговарящ за срещата на върха, посочва, че от президентите на COP се „очаква да действат без пристрастия, предразсъдъци, фаворизиране, каприз, личен интерес, предпочитания или уважение, стриктно въз основа на стабилна, независима и справедлива преценка“.

Световните лидери от години са критикувани в лицемерие по въпроса с климатичните промени, търсейки облага за собствените си икономики.

„ОАЕ в момента е пазител на процеса на ООН, насочен към намаляване на глобалните емисии. И все пак, на същите тези срещи срещи, на които се обсъжда постигането на тази цел, всъщност се правя опити за сключване на странични сделки, които ще увеличат глобалните емисии", казва професор Майкъл Джейкъбс от Шефилдския университет, експерт по политиката на ООН в областта на климата, цитиран от BBC.

На този фон ОАЕ по-рано заявиха, че ще разрешат мирните демонстрации в рамките на срещата на върха.

В богата на петрол държава се изисква официално разрешение от властите за провеждане на публични протести.

През май десетки групи за правата на човека и околната среда излязоха със съвместно изявление, в което повдигат въпроси за спорния избор за домакин на конференцията.

Екоактивистите се опасяват, че „строгите ограничения, наложени от властите на ОАЕ през последните години, ще попречат на пълноценното и смислено участие на журналистите, активисти, защитници на човешките права, гражданско общество, младежки групи и представители на коренното население на COP28.“

Засега няма информация шведската екологична активистка Грета Тунберг, често задържана от органите на реда заради неподчение, да организира демонстрация в рамките на срещата на върха в Дубай.

COP28 трябва да приключи във вторник, 12 декември.

Все още не е ясно коя ще бъде страната домакин през 2024 г., след като по-рано тази година Русия се противопостави на възможността конференцията да се проведе в държава, част от ЕС.

Името на България беше намесено като потенциална следващта локация, но министърът на околната среда и водите е заявил пред Ройтерс, че такова решение все още не е взето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024