Домакинът на форумa COP28 провокира смут с лобизъм в полза на изкопаемите горива Снимка: © Getty Images

Истински трус беше предизвикан на глобалния климатичен форум COP28, и то от неговия председател - Султан ал Джабер, ръководител на една от най-влиятелните петролни компании в света.

Джабер предизвика смут с твърдението си, че "няма научни данни", които да сочат, че е необходим отказ от изкопаемите горива, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Това е основният показател, чрез който - според научния орган на ООН по въпросите на климата - ще има съществено значение за предотвратяване на екстремни климатични промени.

Според Султан ал Джабер, постепенното спиране на изкопаемите горива няма да позволи устойчиво развитие, "освен ако не искате да върнете света обратно в пещерите".

Ал Джабер прави тези коментари по време на дискусия в COP28 с бившия президент на Ирландия Мери Робинсън, председателстваща независима група от световни лидери.

Той коментира, че "няма наука или сценарий, който казва, че спирането на изкопаемите горива е това, което ще постигне (целта) 1,5".

Ал Джабер изрично подчертава, че е дошъл на срещата с очакване за "трезв и зрял разговор" и не иска да участва в "дискусии, които провокират паника".

Намаляването на глобалната температура с 1,5 градуса е неговият основен ориентир, казва още Ал Джабер, който признава, че постепенното намаляване на зависимостта от изкопаеми горива е "неизбежно", но той продължава да настоява, че "трябва да бъдем реалистични, сериозни и прагматични" по тази тема.

В крайна сметка той не дава друга алтернатива, след като заявява, че не вижда как може да има "устройчиво обществено-икономическо развитие" без употребата на този тип горива.

Изказването му провокира вълна на недоволство сред природозащитници, защото е в подчертано противоречие с призива на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за прекратяване на използването на петрол, въглища и газ.

Председателството на Ал Джабер на COP28 e съпътствано от недоверие, тъй като той съвместява две трудно съвместими позиции - посланик на ОАЕ по въпросите на климата и председател на държавната Национална петролна компания на Абу Даби, която е един от 10-те най-големи производители на петрол и газ в света.

Почти всички залежи на нефт в ОАЕ се намират в Абу Даби. Още преди коментарите на Ал Джабер имаше опасения, че емирствта използват ролята си на домакин на COP28 като възможност за сключване на сделки за изкопаеми горива.

Огромното производство на изкопаеми горива в Обединените арабски емирства допринася за опасно високи нива на замърсяване на въздуха, което освен че изостря климатичните промени, създава рискове за здравето на населението и работниците мигранти, показва изследване на Human Rights Watch.

Султан ал Джабер е роден през 1973 г. Той не принадлежи към монархическите семейства, които управляват емирствата, но е заемал различни ръководни позиции във властта през последните 10 г.

Между 2015-2020 г. той е бил и председател на Националния медиен съвет на ОАЕ, заради което Amnesty International го обвиняват в отговорност за налагането на цензура върху цялото медийно съдържание в страната.

В последните 3 г. е отговорник по климатичната политика.

През това време ОАЕ реши да инвестира в увеличаване на добива на енергия от възстановяеми източници с 54 млрд. долара до 2030 г.

Но управляваната от него Национална петролна компания на Абу Даби задели 150 млрд. долара за разширяване на капацитета за добив на нефт и газ до 2027.

На този фон повече от половината от 200-те страни, представени в COP28, са заявили, че биха подкрепили формулировка на споразумението, в която се споменава постепенното спиране на изкопаемите горива.

Текстът на споразумението обаче трябва да се одобри от всички, а Русия, Китай и Саудитска Арабия вече изразиха нежелание да подпишат документ, в който се говори за спиране на добива на изкопаеми горива.

COP28 трябва да приключи във вторник, 12 декември.


Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов се видя в изолация след изборите, поиска от партията "нов продукт"

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024