Спортният тотализатор е работил от 10 г. с фирма на Васил Божков Снимка: © Wikipedia

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов атакува предшественика си Красен Кралев за финансовото състояние на Българския спортен тотализатор и допускането на високи разходи за външни услуги - включително към консорциум, свързан с Васил Божков.

Тотото е сключило общо пет договора по обществени поръчки с консорциум "Галоа" в периода между 2011 до 2018 г. В обединението влизат фирмите "Декарт" и "Ай Си Ес".

50% от собствеността в "Декарт" принадлежи на Васил Божков чрез фирмата "Вабо Системс" ЕООД, а "Ай си ес" е негово съдружие с "Интралот" на Сократис Кокалис. "Декарт" беше посочена в забранителния списък на американското Министерство на финансите, след като на 2 юни Божков беше санкциониран от САЩ заради корупционни престъпления.

Конкурсите, спечелени от "Галоа", са за разработване и внедряване на информационни системи за приемане на залози в реално време за хазартни игри (14,85 млн. лв. от 2011 г. в мандата на кабинета "Борисов 1"); доставка на термниални устройства (3,3 млн. лв. от юни 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски"); надграждане на софтуера и нова доставка на терминални устройства (860 000 лв. от април 2015, "Борисов 2"), Надграждане на централната компютърна система (победител е "Декарт" през август 2018 г. с цена на поръчката 2,1 млн. лв.).

Фирмата, свързана с Божков, е продължила да работи със Спортния тотализатор и след повдигнатите обвинения срещу бившия хазартен магнат през февруари 2020 г. Отношенията с "Декарт" са прекратени едва на 4 юни 2021 г., когато БСТ започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система.

"Днес фирма „Декарт“ е на 9 място в „Магнитски“, свързана фирма с г-н Божков. След тази проверка ми стана ясно поведението на министър Кралев след изява за младежките програми, по която той в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и казваше: „моето министерство“, „моите служители“, „моите кашони“. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е. Направете си сметка кой кой е в този цирк", казва Андрей Кузманов.

На въпроси дали ще има персонални промени в борда на Тотото обаче министърът отговаря: "Има процедури по смяната на бордове в дружества, ще чуете подробности до няколко дни", без да коментира конкретни членове на ръководството на БСТ.

Последните промени в тотото бяха направени през февруари 2020 г., в разгара на разследването срещу Божков. Оттогава БСТ получи монопол върху организирането на лотарийни игри.

Одит на Сметната палата от лятото на 2020 г. показа серия от нарушения в управлението на тотализатора.

Пълна смяна в ръководството на Тотото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове.

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024