Снимка: © Wikipedia

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов атакува предшественика си Красен Кралев за финансовото състояние на Българския спортен тотализатор и допускането на високи разходи за външни услуги - включително към консорциум, свързан с Васил Божков.

Тотото е сключило общо пет договора по обществени поръчки с консорциум "Галоа" в периода между 2011 до 2018 г. В обединението влизат фирмите "Декарт" и "Ай Си Ес".

50% от собствеността в "Декарт" принадлежи на Васил Божков чрез фирмата "Вабо Системс" ЕООД, а "Ай си ес" е негово съдружие с "Интралот" на Сократис Кокалис. "Декарт" беше посочена в забранителния списък на американското Министерство на финансите, след като на 2 юни Божков беше санкциониран от САЩ заради корупционни престъпления.

Конкурсите, спечелени от "Галоа", са за разработване и внедряване на информационни системи за приемане на залози в реално време за хазартни игри (14,85 млн. лв. от 2011 г. в мандата на кабинета "Борисов 1"); доставка на термниални устройства (3,3 млн. лв. от юни 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски"); надграждане на софтуера и нова доставка на терминални устройства (860 000 лв. от април 2015, "Борисов 2"), Надграждане на централната компютърна система (победител е "Декарт" през август 2018 г. с цена на поръчката 2,1 млн. лв.).

Фирмата, свързана с Божков, е продължила да работи със Спортния тотализатор и след повдигнатите обвинения срещу бившия хазартен магнат през февруари 2020 г. Отношенията с "Декарт" са прекратени едва на 4 юни 2021 г., когато БСТ започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система.

"Днес фирма „Декарт“ е на 9 място в „Магнитски“, свързана фирма с г-н Божков. След тази проверка ми стана ясно поведението на министър Кралев след изява за младежките програми, по която той в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и казваше: „моето министерство“, „моите служители“, „моите кашони“. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е. Направете си сметка кой кой е в този цирк", казва Андрей Кузманов.

На въпроси дали ще има персонални промени в борда на Тотото обаче министърът отговаря: "Има процедури по смяната на бордове в дружества, ще чуете подробности до няколко дни", без да коментира конкретни членове на ръководството на БСТ.

Последните промени в тотото бяха направени през февруари 2020 г., в разгара на разследването срещу Божков. Оттогава БСТ получи монопол върху организирането на лотарийни игри.

Одит на Сметната палата от лятото на 2020 г. показа серия от нарушения в управлението на тотализатора.

Пълна смяна в ръководството на Тотото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва