Спортното министерство ще търси начини да "стимулира" Нургюл Салимова за успехите ѝ в шахмата Снимка: © International Chess Federation/Anna Shtourman

Министерството на младежта и спорта изрази готовност да намери възможност за стимулиране на българската шахматистка Нургюл Салимова за нейните успехи в спорта. Това става ясно от позиция на ведомството.

Тя идва само час след като Салимова завърши на второ място на турнира за Световната купа по шах за жени в Баку и си спечели титлата "гросмайстор". Малко по-рано нейният треньор Живко Жеков обясни как държавата не подпомага българските спортисти в шаха, тъй като спортът се води "пета група за финансиране" и за него няма схема, по която състезателите да бъдат официално финансиране държавата.

За това Салимова покрива таксата си за участие в турнира в Баку със средства от приятели и неправителствени организации.

В позицията си спортното министерство посочва още, че няма да се меси в спора между шахматните федерации в България, които в момента са поне пет на брои и всяка от тях претендира да бъде носител на лиценза, връчван от ведомството.

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите...", се казва в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023