"Спрете и се замислете какво се случва с протеста на младите хора" Снимка: © UN

"България, през каквито и проблеми да е минавала, винаги е била пример за толерантност и разумни решения. Били сме приемер за разум на Балканите, за това, че знаем кога да спрем в противопоставянето. Точно затова българската демокрация се гради върху съгласие и диалог, не върху конфронтация и сблъсъци. Спрете и се замислете какво видяхме снощи. До това ниво ли сме паднали!?".

Такъв е коментарът на бившия външен министър и настоящ специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов по повод сблъсъка при бул. "Ситняково" в късните часове на 17 август. При инцидента жена се опита да мине с автомобила си през блокадата на пътя, а в отговор протестиращи изпочупиха стъклата на колата. СДВР съобщи за трима арестувани по време на инцидента.

Младенов призовава за връщане към първопричините за появата на протестите срещу властта.

Сблъсъкът при "Ситняково": Кой носи отговорност

"Те не излязоха на улицата, за да издигат ковчези и бесилки. Те не излязоха на площадите, за да може някой да напада жени с деца! Те излязоха свободни и поискаха модерна и демократична България с нулева корупция. И ние трябва да ги подкрепим. Да ги подкрепим и срещу онези, които искат да използват техните искания, за да превърнат България в това от снощи. Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка, от която няма излизане за нас като общество! Кой иска това?", пише той в коментар в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024