Спряха Джокович на летището в Австралия заради грешен тип виза Снимка: © Getty Images

Грешен тип виза спира поне временно Новак Джокович да влезе в Австралия. Световният №1 в тениса е кацнал на летището в Мелбърн в четвъртък след полунощ местно време, но граничните власти (Border Force) са отвели сърбина за разпит.

Те са поискали да им бъде представен документ за медицинското изключение, с което властите в щата Виктория и Австралийската тенис федерация го допуснаха до участие на Australian Open, въпреки че не е ваксиниран. Влизането му в страната е несигурно и заради неправилен вид виза, с която е поискал да бъде допуснат.

Сръбският Telegraf твърди, че Джокович е подложен на "скандално отношение" на летището, защото се намира в помещение с двама полицейски служители, като му е забранено да ползва мобилния си телефон и да контактува с екипа си, докато се изясни казуса.

Правителството на Виктория е отхвърлило визовата му молба часове преди да кацне около 23:30 ч. местно време.

20-кратният шампион от Големия шлем попадна в епицентъра на скандал, след като получи изключение от правилото на Australian Open да участват само имунизирани срещу Covid тенисисти. Премиерът на Австралия Скот Морисън предупреди, че решението на щатските власти може да се промени на границата, където федералните власти ще изискват доказателство за медицинското изключение, или Джокович ще бъде „отпратен у дома“.

За богатите и влиятелните като Джокович се допускат изключения, за "простосмъртните" - не

Граничният контрол е разпитвал сърбина на летище „Туламарин“ най-малко до 1:15 ч. след полунощ. Висш служител от федералното правителство казва пред The Age, че не е ясно дали Новак е преболедувал коронавируса през последните 6 месеца. Това е условието, заради което се твърди, че му е позволено да влезе на територията на Австралия.

Министърът на спорта на щата Виктория – Джаала Пълфорд, съобщи за още един проблем. Граничният контрол се е свързал с офиса ѝ часове преди кацането на Джокович, когато е станало ясно, че 34-годишният тенисист е опитал да влезе с тип виза, който не позволява медицински изключения за неваксинирани.

Граничните власти са потърсили помощ от правителството на щата, за да решат проблема. Те, от своя страна, са се свързали с федералните власти, и са им заявили, че са отказали визата на сърбина, твърди Пълфорд.

Говорител на Border Force обаче отрича думите ѝ. Граничният контрол запазва правото да допусне Джокович въпреки позицията на местната власт.

Решението на властите на Виктория да не подкрепят издаването на виза на тенисиста "отразява гнева към Джокович сред министрите и висшите чиновници на щата и подчертава тяхната чувствителност към това да бъдат обвинени, че помагат на Джокович да играе на Australian Open въпреки неговия откровен скептицизъм относно ваксинирането и неразкриване на причината за получаването на медицинско изключение", пише The Age.

Според медията - Джокович вероятно ще бъде допуснат да влезе в Мелбърн въпреки драматичните събития.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024