Спряха европейските футболни турнири и Висшата лига Снимка: © Getty Images

Пандемията от новия коронавирус прекъсна европейските клубни футболни турнири на УЕФА – Шампионска лига и Лига Европа, както и Висшата лига на Англия.

Европейската футболна централа обяви, че мачовете от клубните турнири, които бяха планирани за следващата седмица, са отложени. Това важи и за жребия, който трябваше да се проведе на 20 март и да определи двойките в следващата фаза на надпреварите.

В Шампионската лига отменените мачове са срещите реванши между „Манчестър Сити“ и „Реал Мадрид“, „Ювентус“ и „Лион“, „Барселона и Наполи“, „Байерн Мюнхен“ и „Челси“. В Лига Европа няма да се играят двубоите „Манчестър Юнайтед – ЛАСК (Линц), „Уулвърхемптън“ – „Олимпиакос“ и „Байер Леверкузен“ - „Глазгоу Рейнджърс“.

Отложени са четвъртфиналите в младежката лига на УЕФА, които бяха насрочени за 17 и 18 март.

Допълнителни мерки ще бъдат предприети на среща на върха на европейската футболна централа следващия вторник, на която ще присъстват представители на всички 55 нейни членове. Ще се обсъди и евентуалната отмяна на европейското първенство, насрочено за юни тази година.

Междувременно Висшата лига на Англия беше преустановена до 4 април. Това важи и за второто ниво на футбола – Чемпиъншип, както и за женските надпревари Суперлига и Чемпиъншип.

Футболната асоциация на страната съобщи, че мачовете на националния отбор срещу Италия на 27 март и срещу Дания на 31 март също са отменени.

Всичко това се случи, след като мениджърът на „Арсенал“ Микел Артета даде положителна проба за COVID-19 и съставът на „артилеристите“ попадна под карантина точно преди мача с „Брайтън“, който трябваше да се играе този уикенд.

Освен това, футболистът на „Челси“ Калъм Хъдсън-Одой също страда от новия коронавирус, а трима играчи от „Лестър“ са дали положителни проби. Клубът все още не е съобщил за кои футболисти става въпрос.

Заразените във Великобритания най-вероятно са между 5 и 10 хиляди, обяви правителството в петък. Регистрираните случаи са 590, но научният съветник на правителството Патрик Валанс съобщи, че „вероятно сме между 5,000 и 10,000 заразени в действителност“.

В страната не се предвижда затваряне на училища, каза премиерът Борис Джонсън. Управляващите препоръчаха на всеки, който покаже симптоми, да се самоизолира в рамките на седем дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024