Пандемията от Covid-19 засегна всички държави в Европа, но не всички правителства реагираха по един и същи начин на опасността от разпространение на вируса.

Докато Швеция остави всички училища и заведения отворени, разчитайки на доброволното предпазливо поведение на гражданите, повечето от останалите страни - включително България - наложиха извънредно положение за цялата си територия в опит да избегнат неконтролируема епидемия.

Правителствата вече мислят за евентуалните изходни стратегии от блокадите, но въпреки това най-строгите мерки за безопасност остават в сила.

И все пак - какви са конкретните забрани и препоръки? Отворени ли са парковете, детските площадки и градините? Задължително ли е носенето на предпазна маска и ако да - кога? Може ли да се спортува на открито? Работят ли фризьорските салони? Забранено ли е движението между градовете? Как ще изглежда Великден през 2020 г. в католическа, православна и протестантска Европа?

Вижте сравнението между четири европейски страни:

Австрия Германия Нидерландия България

Празнуване на Великден

Не Не Не Да, но службите се водят извън храмовете

Забрана за пътуване между градовете

Не Не Не

Да, има КПП-та при областните центрове

Работа на малки магазини, строителни, градински пазари

Затворени, отварят след 14 април при много строги мерки - маски/дезинфектанти и ограничен брой клиенти Малките магазини са затворени. Работят аптеки, бензиностанции, банки, куриери, магазини за вестници и книги, химическо чистене, градински и строителни материали, магазини за колела др.
Длъжни са да ограничават броя на посетителите (при нарушения има глоба 4000 евро); по преценка на ръководителя на службата за безопасност пазарите могат да бъдат затваряни.

Работят хранителни стоки и аптеки (с прозорец от 8:30-10:30 ч. само за клиенти над 60 г.); бензиностанции, алкохол и цигари, банкови офиси, пазари и др., но е задължително да спазват санитарно-хигиенни условия

Фризьори и козметици

Затворени до 1 май Затворени Затворени до 28 април

Няма забрана, но е задължително да спазват санитарно-хигиенни условия

Всички големи търговски центрове

Отварят след 01.05 - при много строги мерки - маски/дезинфектанти и ограничен брой клиенти
Затворени до 19 април Затворени до 28 април Моловете са затворени до 13 май

Спорт

Само по единично (макс. семейство) Само по единично (макс. семейство) Само по единично или не повече от 2 души от семейство

Забранено е посещаването на спортни площадки

Паркове и площадки

Отворени, изисква се спазване на 1 м дистанция Отворени, изисква се спазване на 1 м дистанция Отворени, но не се позволява събирането на повече от 2 души; задължително е спазването на 1,5 м разстояние; детските площадки са отворени.

Забранено е посещаването на паркове, градски градини, детски площадки

Ресторанти и хотели

Ресторанти - само доставка. От 6 април можеш и сам да си вземеш, ако спазваш дистанция. Не се яде навън. От средата на май следва поетапно отваряне с предписания.
Работят с доставки Ресторантите, баровете и кафенетата са затворени до 28 април; разрешени са доставки на храна по домовете.

Ресторанти, барове, кафенета, сладкарници и заведения за бързо хранене са затворени до 13 май, но е разрешено доставянето на храна по домовете.

Маски или покриване на устата

От 06 април са задължителни за служителите във всички магазини, а от 13 април са задължителни в магазини и градски транспорт.
Не са задължителни, но са препоръчителни Няма препоръки

Не са задължителни, но са препоръчителни за носене на обществени места; посетителите в църкви трябва да ползват маски.

Образование, матури и изпити

Домашно обучение поне до средата на май Домашно обучение Домашно обучение поне до началото на май Домашно обучение до 13 май, отложени са изпити и матури

Събирания на хора и ивенти

Забрана до края на юни Забрана до 19 април Забрана до 1 юни Забрана до 13 май

Забрана за излизане от вкъщи

До края на април: може да се излиза по 4 причини - работа, магазин, помощ на хората, за разходка или спорт на открито

Може да се излиза по 4 причини - работа, магазин, помощ на хората, за разходка или спорт на открито/ глоба от 50 до 500 евро

Няма универсална забрана, а препоръка да не се излиза без нужда; Хора с болестни признаци не бива да излизат от домовете си, докато не минат поне 24 часа без симптоми; Семействата на хора с признаци на заболяване също трябва да останат у дома (таргетирана карантина).

Може да се излиза за работа, пазаруване, разходка на домашен любимец, медицински причини, грижа за близките, но без достъп до парковете; глоба от 5000 лв (ще бъде намалена на 300 лв). Нарушението на задължителната карантина се наказва със затвор и глоба.

Църква

Онлайн и радио-излъчвания Индивидуално посещение Индивидуални посещения или събирания по религиозни причини на не повече от 30 души при спазване на 1,5 м дистанция

Храмовете са отворени, извършват се богослужения, раздава се причастие; прилагат се допълнителни мерки за дезинфекция; църковнослужителите ползват лични предпазни средства.

Изключения

Съд с ограничени дела, други власти Съд / парламент Парламент, общински събрания, институции (със задължителна дистанция от 1,5 м)

Парламентът работи в извънреден режим до 13 май (свикване на пленарни заседания при нужда от гласуване на решения, свързани с извънредното положение)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022