Сред матрьошките на политическия избор най-важна е третата

Наближават избори и пак започват дебати по най-илюзорната ос за политически избор - “дясно” или “ляво”.

Защо?

Една от любимите ми мисли на популярен философ-икономист е, че “ако явлението съвпадаше със същността на нещата, то всякаква наука би била излишна”.

Явлението придава скрит вид на нещата на повърхността. Там властват емоционалното, внушенията и мненията. Които изграждат политическата идентичност.

Липсва обаче рационалното и научната мисъл. И затова и политическият избор на това ниво е стриктно субективен и често погрешен. Защото се избират хора, сложили си някакви табелки, чиято цел е да ви накарат да ги изберете - и правят, и казват всичко за целта.

Под оста “дясно-ляво”, която медийно се натрапва като единствен критерий за избор, много по-решаваща за нашето бъдеще е оста Запад-Изток. Защото това не е географско, а дълбоко ценностно разделение. Дали искаме да живеем като поданици на някой източен цар или като граждани, които си избират и контролират управленците.

Само в условията на западната, евроатлантическата демокрация “ляво-дясно” има значение. При източните авторитарни режими - суверенна или народна демокрация - в най-добрия случай значение има не как се гласува, а кой брои гласовете - ако въобще има гласуване.

Изборът е ясен - живот като на Запад или като в Русия и Китай.

Проблемът само на пръв поглед е ясен за всички. Огромен брой българи не могат да осмислят простия житейски факт, че не може да искаш западен стандарт на живот, а да гласуваш за руски модел с батки и фуражки начело на държавата.

И втората, геополитическата ос все още не е достатъчна за рационален избор. Не е достатъчно да имаш де юре демократична система на книга. Трябва да имаш и демократи в нея, за да има демократично, добро и ефективно управление. А това става чрез почтени и интелигентни хора. Както спрягат Сократ: “атиняните са прекалено прости, за да бъдат демократи”.

Фундаментът е почтеността. Тя и само тя гарантира борба с корупцията - туморът на демокрацията и най-бързия път към нейния край. Тук избираме между живота по стандартите на демокрацията в Скандинавия или тези на Югоизточна Европа. Почтеност и богатство или корупция и бедност.

Не можем без ляво или дясно - на първото ниво. Но можем без авторитаризъм и корупция - скрити на второ и трето ниво.

Ерго, затова всички партии на политическия инженеринг никога нямат за цел борбата с корупцията - защото тя е тяхната есенция.

Могат да се боядисат като “десни” и бързо да се провалят. Могат да сложат и маската на “евроатлантизма” и да се задържат дълго - като ГЕРБ и ДПС.Но с тях България ще продължава в своя порочен кръг на застоя, депопулацията и високата смъртност. Защото корупцията убива.

Затова политическият избор е като матрьошка - хората емоционално избират “дясно” или “ляво”, често с идеята, че следващото ниво е “евроатлантическо” за десния избор или нарочно предпоставено - през целия Преход - “евразийско” на левия избор.

Но всъщност най-важно е какво има в следващата трета матрьошка.

Ако втората матрьошка е Евразия - винаги следващата матрьошка е на Корупцията. Ако е Европа - почти винаги. Въпросът е как българите да улучат това “почти” сред толкова ментета.

Е, този път имаме може би редкия шанс - независимо дали избираме лява или дясна матрьошка - и на второ ниво да срещнем Европа, а на трето - почтеност.

Само шанс. Дано не го изпуснем.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024