Срещата на Байдън с принца на Саудитска Арабия: Снимката, която обиколи света Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън пристигна на посещение в Саудитска Арабия, което цели поправяне на отношенията между двете държави на фона на влошаващите се цени на енергийни ресурси заради инвазията на Русия в Украйна.

Само до преди две години Байдън заплашваше да превърне Саудитска Арабия в "аутсайдер" в международните отношения заради това, че американското разузнаване потвърди, че коронованият принц Мохамед бин Салман е поръчал бруталната екзекуция на журналиста и дисидент Джамал Кашоги.

В петък обаче президентът на САЩ се срещна с Бин Салман и го "поздрави" с юмрук вместо с ръкостискане пред двореца му. Снимката от първата им среща в Рияд обиколи световните медии.

Мисията на Байдън е да убеди Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, за да облекчи високото поскъпване на горивото след февруари 2022.

Кралството е най-големият износител на петрол и е единствената страна наред с ОАЕ, която има достатъчно капацитет за сериозно повишаване на производството.

Русия е част от разширения формат ОПЕК+, в който износителите координират добива. Текущото спорзумение в този формат обаче ще изтече в края на август.

Убийството на Кашоги е "сянката", която съпровожда Байдън по време на визитата му в Рияд. Президентът беше критикуван от правозащитници за това, че пренебрегва престъпленията на режима и легитимира поведението на принц Мохамед бин Салман.

Външнополитическият съветник на Байдън Джейк Съливан твърди, че президентът ще повдигне въпроса за правата на човека и ще е "както винаги директен, прям и откровен" по тази тема.

Поздравът с юмрука също стана обект на дискусии в американските медии. Според говорител на Белия дом Джо Байдън ограничава контактите си с външни лица заради поредното повишаване на случаите на Covid-19 и затова не се здрависва с партньорите си.

Други наблюдатели обаче коментират, че Байдън не е имал проблем да се ръкостиска с домакините си в Израел по време на двудневната си визита преди дни. За разлика от тях той е предпочел да не подава ръка на Бин Салман.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023