Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън пристигна на посещение в Саудитска Арабия, което цели поправяне на отношенията между двете държави на фона на влошаващите се цени на енергийни ресурси заради инвазията на Русия в Украйна.

Само до преди две години Байдън заплашваше да превърне Саудитска Арабия в "аутсайдер" в международните отношения заради това, че американското разузнаване потвърди, че коронованият принц Мохамед бин Салман е поръчал бруталната екзекуция на журналиста и дисидент Джамал Кашоги.

В петък обаче президентът на САЩ се срещна с Бин Салман и го "поздрави" с юмрук вместо с ръкостискане пред двореца му. Снимката от първата им среща в Рияд обиколи световните медии.

Мисията на Байдън е да убеди Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, за да облекчи високото поскъпване на горивото след февруари 2022.

Кралството е най-големият износител на петрол и е единствената страна наред с ОАЕ, която има достатъчно капацитет за сериозно повишаване на производството.

Русия е част от разширения формат ОПЕК+, в който износителите координират добива. Текущото спорзумение в този формат обаче ще изтече в края на август.

Убийството на Кашоги е "сянката", която съпровожда Байдън по време на визитата му в Рияд. Президентът беше критикуван от правозащитници за това, че пренебрегва престъпленията на режима и легитимира поведението на принц Мохамед бин Салман.

Външнополитическият съветник на Байдън Джейк Съливан твърди, че президентът ще повдигне въпроса за правата на човека и ще е "както винаги директен, прям и откровен" по тази тема.

Поздравът с юмрука също стана обект на дискусии в американските медии. Според говорител на Белия дом Джо Байдън ограничава контактите си с външни лица заради поредното повишаване на случаите на Covid-19 и затова не се здрависва с партньорите си.

Други наблюдатели обаче коментират, че Байдън не е имал проблем да се ръкостиска с домакините си в Израел по време на двудневната си визита преди дни. За разлика от тях той е предпочел да не подава ръка на Бин Салман.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"