Снимка: © Getty Images

Индексът S&P 500 падна с повече от 7% при отварянето на търговията в САЩ в понеделник, като задейства първия предпазен механизъм на фондовата борса в Ню Йорк. 

Търговията беше спряна за 15 минути малко след 9:30 ч. местно време заради внезапния срив. Dow Jones Industrial Average също падна със 7,3% при откриването на дена, а спадът при Nasdaq, в който влизат всички големи технологични компании, се изчислява на 6,9%. 

Временното спиране на търговията в Нюйоркската фондова борса е инструмент, който включва три степени на защита при драстични спадове или нестабилност на S&P 500. Трите нива се определят според актуалната стойност на индекса спрямо нивото му в края на последната сесия: 

Ниво 1 - Ако S&P 500 падне със 7%, търговията се спира за 15 минути. 

Ниво 2 - Ако S&P 500 падне с 13% преди 15:25 ч. (в източната часова зона на САЩ), търговията отново се спира за 15 минути. Тази мярка не се прилага, ако спадът се случи след този час. 

Ниво 3 - Ако S&P 500 падне с 20%, търговията се спира до края на деня. 

Това е първият случай на задействане на "прекъсвачите" на борсата от въвеждането на новите правила за защита на търговията през 2013 г. 

Причините за срива в търговията се свързват както с негативните прогнози за ефекта от новия коронавирус върху глобалната икономика, така и с последните развития на пазарите на петрол, провокирани от ценовата война на Саудитска Арабия срещу Русия. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети