Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя Снимка: © Булевард България

В България не се предвижда промяна на сроковете за валидност на „зелените сертификати“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На този етап у нас „зелените сертификати“ за ваксиниране и преболедуване с COVID-19 важат една година. Сертификатът, който се издава на хора с доказано количество антитела, е със срок от 3 месеца.

„За България ваксинационният сертификат остава една година, докато от 1 февруари 2022 г. за ЕС той се променя с валидност до 9 месеца – или 270 дни“, припомни Кунчев.

Бустерната доза дава възможност за „безсрочен сертификат“, добави той и каза, че срок за подсилващата ваксина засега не е обсъждан. Това може да се случи чак след натрупване на медицински данни за това колко е дълготраен имунитетът.

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, скоро няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 9 месеца от датата на последната поставена доза (с изключение на бустерната доза). Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.

Справка, извършена на 24 януари в Регистъра за ваксинация, показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.

„Призовавам тези хора да си направят бустерна доза“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира и разследването на bTV, което показа, че над 10 хиляди души вярват в "чудодейния ефект" на хлорния диоксид - или белината - срещу Covid-19. "Продължавам да виждам странни дискусии по отношение на хлорния диоксид. Неудобно ми е да давам експертно становище, защото всеки средноинтелигентен човек знае, че да пиеш дезинфектант, е лудост. Да, има действие срещу вируса - само че лошото е, че може да убие и вас. Това вещество има съвсем други цели и задачи и не е предназначено за пиене по никакъв начин", заяви държавният здравен инспектор.


Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024