Срокът за влизане в "чакалнята" на еврозоната се отлага до юли Снимка: © Getty Images

Срокът за евентуалното приемане на българския лев във валутния механизъм ERM II ще бъде до юли, а не до април 2020, както гласеше досегашният план. Министър-председателят Бойко Борисов потвърди промяната от Брюксел след среща с вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис (на снимката горе).

„Времето, за което говорим, е юли месец – не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани, но не заедно. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма пречки“, каза премиерът.

Основната причина за отлагането на решението на евролидерите относно влизането на България в така наречената „чакалня“ на еврозоната е търсенето на „абсолютен консенсус“ в обществото, обяви Борисов. Той говори за дебата около необходимите законодателни промени, свързани с гаранциите за фиксирания курс на лева. Вече няколко пъти управляващите обявиха, че българският лев ще влезе в ERM II само при сегашния валутен курс.

„Вървим към чакалнята само при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“, каза премиерът и допълни, че „няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба“.

Още вчера, в интервю за БНР, Валдис Домбровскис сподели, че срокът се удължава до юли, но каза, че не е разговарял с Бойко Борисов. Срещата им днес вече стана факт и информацията е потвърдена.

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от повишаване на цените“, каза вицепрезидентът на Европейската комисия, цитиран от БНР.

„От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“, смята Домбровскис.

На 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите българското правителство пое шест ангажимента като условие страната ни да бъде приета в т. нар. „чакалня“ на еврозоната. Сроковете за това на няколко пъти бяха удължавани.

Едно от условията за влизането в ERM II е българските банки ПИБ и Инвестбанк да увеличат капитала си достатъчно, че да отговорят на пропуските, разкрити при проверка на активите от страна на Европейската централна банка през 2019 г.

Днес стана ясно още, че ПИБ не е получила одобрение от Комисията за финансов надзор на проспекта си за набиране на 200 милиона лева от фондовата борса чрез емитирането на нови акции, съобщи Mediapool.

Четете още:

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЕВРОТО (БЕЗ ЕМОЦИИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022