Снимка: © Getty Images

Срокът за евентуалното приемане на българския лев във валутния механизъм ERM II ще бъде до юли, а не до април 2020, както гласеше досегашният план. Министър-председателят Бойко Борисов потвърди промяната от Брюксел след среща с вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис (на снимката горе).

„Времето, за което говорим, е юли месец – не април. Тогава и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани, но не заедно. Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма пречки“, каза премиерът.

Основната причина за отлагането на решението на евролидерите относно влизането на България в така наречената „чакалня“ на еврозоната е търсенето на „абсолютен консенсус“ в обществото, обяви Борисов. Той говори за дебата около необходимите законодателни промени, свързани с гаранциите за фиксирания курс на лева. Вече няколко пъти управляващите обявиха, че българският лев ще влезе в ERM II само при сегашния валутен курс.

„Вървим към чакалнята само при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“, каза премиерът и допълни, че „няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба“.

Още вчера, в интервю за БНР, Валдис Домбровскис сподели, че срокът се удължава до юли, но каза, че не е разговарял с Бойко Борисов. Срещата им днес вече стана факт и информацията е потвърдена.

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от повишаване на цените“, каза вицепрезидентът на Европейската комисия, цитиран от БНР.

„От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“, смята Домбровскис.

На 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите българското правителство пое шест ангажимента като условие страната ни да бъде приета в т. нар. „чакалня“ на еврозоната. Сроковете за това на няколко пъти бяха удължавани.

Едно от условията за влизането в ERM II е българските банки ПИБ и Инвестбанк да увеличат капитала си достатъчно, че да отговорят на пропуските, разкрити при проверка на активите от страна на Европейската централна банка през 2019 г.

Днес стана ясно още, че ПИБ не е получила одобрение от Комисията за финансов надзор на проспекта си за набиране на 200 милиона лева от фондовата борса чрез емитирането на нови акции, съобщи Mediapool.

Четете още:

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЕВРОТО (БЕЗ ЕМОЦИИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват