Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж Снимка: © Getty Images

Протести застрашават да провалят церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, която трябва да се състои след броени дни. Френският съюз на артистите от сценичните изкуства (SFA) обяви намеренията си за стачка заради "възмутителните различия в третирането" на изпълнителите, наети за спектакъла.

Групата актьори, танцьори и акробати, наети за откриващата церемония, недоволстват срещу ниско заплащане и неравнопоставеност в трудовите условия. Според профсъюза техните опасения са били многократно пренебрегвани от страна на компанията, която е изпълнителен продуцент на събитието - Paname 24.

"Подчертаваме също така скандалните различия в третирането, както и липсата на социален диалог по време на подготовката и репетициите", пишат в обща позиция от SFA.

Тя посочва, че около 300 професионални танцьори от общо 3000 регистрирани за събитието са били наети при "срамни финансови условия".

"Защо на някои артисти, които не са от Париж, им се плаща и ги настаняват, а на повечето изпълнители - не, въпреки че са сключили еднакви трудови договори", пита профсъюзът, цитиран от френската информационна агенция "Франс прес".

Около 3000 танцьори, музиканти и актьори ще участват в спектакъла на 26 юли, който ще се проведе на брега на река Сена и по околните мостове. За първи път в олимпийската история подобно събитие ще е извън основния стадион за игрите. Очаква се по улиците на френската столица да присъстват 600 000 души.

Организационният комитет на Олимпиадата посочва, че "се отнася много сериозно към условията на труд на всички, които работят за успешното провеждане на игрите". От там казват, че са проверили Paname 24 и са установили, че продуцентите спазват стриктно прилагането на колективния трудов договор.

Събитието в Париж вече се сблъска с няколко предизвикателства за спиране на работа в месеците преди Игрите, като повечето от тях все пак бяха предотвратени. Едва миналия вторник, благодарение на постигнатите споразумения, служителите на летище "Шарл дьо Гол" отмениха планирана стачка, която щеше да наруши графика на стотици полети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024