Старо интервю на Пригожин разпали спекулации дали е загинал

Появата на старо интервю на Евгений Пригожин, в което той прави аналогия със самолетна катастрофа и казва, че предпочита да умре, отколкото да излъже руснаците, предизвика спекулации за начина, по който е загинал и дали изобщо е мъртъв.

Видеозаписът доведе до разпалени онлайн спекулации за смъртта му, която Москва казва, че е потвърдила с ДНК анализ, след като на 23 август самолет на частната армия "Вагнер" се разби северно от столицата при полет към Санкт Петербург.

В стария клип Пригожин говори за това, че предпочита да умре, отколкото да излъже страната си и оприличава несигурното състояние на Русия със самолет, който се разпада във въздуха. Думите му от днешна гледна точка за мнозина звучат като зловеща прогноза.

40-секундният запис е част от интервю на Пригожин пред руския военен блогър Смьон Пегов и е публиквано първоначално на 29 април. В него собственикът на "Вагнер" казва, че Русия е на ръба на катастрофа, тъй като руските военни лидери постепенно изритват говорещите истината, които отказват да се съобразят с висшето ръководство.

„Достигнахме точката на кипене,“ са думите на Пригожин в клипа, цитиран от Ройтерс.

„Защо говоря толкова честно? Защото нямам право да лъжа хората, които живеят в тази държава. По-добре ме убийте“, пита и сам отговаря Пригожин във видеото, пуснато в канала на "Вагнер" в Телеграм Grey Zone.

„Но няма да лъжа, трябва да кажа честно, че Русия е на ръба на катастрофата. И ако това не бъде поправено днес, тогава самолетът ще се разпадне във въздуха,“ добавя той.

Коментарите в Телеграм са стотици само за няколко часа.

„Но той знаеше“, пише в първия коментар на потребител в Телеграм, чието име се превежда като „аванпост“.

Някои спекулират, че ръководителят на "Вагнер" всъщност може да е жив. Един от коментарите казва, че „той скоро ще изскочи отнякъде и ще изкара акъла на дяволите“.

Според друг, ще е хубаво, ако се окаже, че Пригожин и Сергей Суровикин, който беше отстранен от ръководството на военовъздушните сили точно преди катастрофата, всъщност „пият пиня колада и пушат джойнт заедно в Ямайка“.

След самолетната катастрофа в сряда социалните медийни канали, свързани с "Вагнер", твърдяха, че системите за противовъздушна отбрана са свалили самолета, но причината остава неясна.

Кремъл заяви, че всякакви твърдения, че президентът Владимир Путин стои зад смъртта на Пригожин, са "абсолютна лъжа".

Много западни наблюдатели прогнозираха през последните месеци, че Пригожин може да бъде изправен пред възмездие от Путин след неуспешния си бунт от 23 юни, когато "Вагнер" се изтеглиха от Украйна и обявиха поход към Москва.

Той така и не завърши, а лидерът на групата и бойците му се озоваха в Беларус, след като Пригожин първоначално получи обвинение за държавна измяна. То впоследствие беше ревизирано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024