Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект Снимка: © Getty Images

Инвестиция от 675 млн. долара ще помогне на американския стартъп Figure да разработи идеята си за хуманоидни роботи, които да бъдат използвани там, където има недостиг на работна ръка.

Средствата са набрани от компании като Nvdia и Microsoft, както и от основателя на Amazon Джеф Безос. Те ще бъдат използвани включително за създаването на модели за ИИ, казват от дружеството.

Стартъпът вече има подписано споразумение с OpenAI - aмериканската компания, която стои зад езиковия модел, базиран на изкуствен интелект - ChatGPT.

"Винаги сме планирали да се върнем към роботиката и с Figure виждаме възможност да изследваме какво могат да постигнат хуманоидните роботи благодарение на модели за ИИ," казва вицепрезидентът на OpenAI Питър Уелиндър.

По информация на Bloomberg Джеф Безос е инвестирал 100 млн. долара в стартъпа, Microsoft - 95 млн. лв., а Nvidia и свързан с Amazon фонд - по 50 млн. долара. Taка капиталът на Figure вече достига 2.6 млрд. долара.

Освен това от Microsoft ще осигурят на Figure достъп до инфраструктурата и услугите на облачната си платформа Аzure.

Производителят на компютърни чипове Nvidia се включва в проекта след инвестиции в общо 35 стартъпи за изкуствен интелект през 2023 г. По данни на специализираното дружество PitchBook миналата година в САЩ са инвестирани над 170 млрд. долара в стартиращи компании.

В началото на годината Figure сключи сделка с BMW Manufacturing за използването на хуманоидните роботи на компанията във фабриката на производителя на автомобили в САЩ.

В момента там работят 11 хиляди души, а работите ще бъдат обучени да изпълняват конкретни задачи в както в производството, така и в складовете на фабриката.

Софтуерът на роботите се базира на ИИ и дава възможност да бъдат използвани за специфични дейности, но все още не и в реална работна среда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024