Стажантите Михаела и Янис за тяхното „Фантастично лято“, което продължава и през учебната година Снимка: © ФАНТАСТИКО

Нови знания, натрупан опит, страхотни приятелства и първите самостоятелно спечелени пари. Това е само част от равносметката от последното фантастично лято на Михаела Дошева и Янис Благоев. За разлика от повечето си връстници, двамата виждат във ваканцията не просто време за почивка и забавления, но и чудесна възможност да направят първите си крачки в професията.

Миналото лято тийнейджърите стават част от първото издание на програмата за кариерен старт „Фантастично лято“. Инициативата на ФАНТАСТИКО ГРУП е насочена към ученици на възраст между 16 и 18 години и е отлична възможност за младите хора да натрупат ценен опит в динамичната сфера на търговията с бързооборотни стоки.

Точно десет месеца след като се впуска в необичайното професионално приключение, Михаела все още е неразделна част от екипа на супермаркет „Фантастико“ в SkyCity Mall. Тя е само на 16 години, когато решава да се присъедини към екипа на търговската верига именно чрез програмата за ученици през лятото на 2023 г.

Да съчетаваш училище с работа има много плюсове. Научих се на дисциплина, както и да общувам с различни хора. За мен беше важно да разбера реално какво е да изкарваш сам парите си и че за крайния резултат са нужни много усилия“, споделя Михаела.

Тийнейджърката решава да продължи да работи и след ваканцията заради подкрепата, която получава от колегите си. Така в момента с лекота тя съчетава ангажиментите си в супермаркета с уроците в столичното 105 СУ „Атанас Далчев.

„Моите ментори винаги са насреща. Ако срещам затруднение с изпълнението на някоя от възложените ми задачи, те винаги са готови да помогнат. Колегите ме приемат напълно равностойно, въпреки че съм с по-малък опит“, допълва тя.

Затова нито за миг не съжалява за решението си да превърне лятната ваканция в едно вълнуващо професионално приключение.

„Вече няколко пъти препоръчах програмата на мои приятели, защото малко или много тя ни помага да се развием като личности. Помага ни да бъдем по-отворени към възможностите за кариерно развитие, към това да бъдем по-общителни и ни провокира да излезем от зоната си на комфорт в някои ситуации“, споделя още Михаела.

Междувременно зад витрината на сектор „Кафетерия“ в супермакет „Фантастико“ в кв. „Драгалевци“ можете да срещнете 16-годишния Янис Благоев. Той също е чест от програмата „Фантастично лято“ от 2023 г.

„Със завършването на учебната година и настъпването на лятото, търсенето на приключение стана моята основна мисия. Разполагах с много свободно време и желанието ми да изживея нещо различно беше много силно“, разказва Янис.

„Работата ми дава възможност да съм самостоятелен, да печеля собствени доходи, с които да разполагам в бъдеще. Създавам важни професионални контакти, които могат да бъдат от полза за бъдещата ми кариера. Също така, поемането на тези два ангажимента ми помага да усъвършенствам уменията си за управление на времето и да развия по-добра самодисциплина“, отчита ползите от съвместяването на работата с ученето младежът.

„Колегите ме приеха много добре, с необходимото внимание и съпричастност. Отношението към мен беше изключително позитивно. Вместо да ме възприемат като „по-млад”, те ме видяха като ценен член на екипа, който допринася с иновативни идеи и енергия. Независимо от възрастта, всеки в екипа се уважава и цени за своите умения и принос“, разказва Янис

Днес определя работния си ден в супермаркета като динамичен, но предизвикателствата не го плашат.

„Това ме мотивира още повече да работя и да се развивам, защото се радвам да виждам клиенти, които предпочитат да пазаруват в семейна българска верига. Всеки ден моите ментори ми оказват съдействие и подкрепа във всяка една моя крачка. Това, което научавам от тях, ми помага не само в работата, но и в живота. Тук изградих много ценни качества и умения: работа в екип, обслужване на клиенти, поддържане на работното място, как да бъда колегиален.“, допълва още Янис.

След близо година работа е убеден, че е взел правилното решение.

„Работата не ми пречи да изпълнявам училищните си задължения. Фактът, че мога да работя с гъвкаво работно време, е уникален, защото ми позволява да съчетая работата си с учебните задачи по много удобен начин. Така мога да бъда по-продуктивен и да постигна целите си както в професионален, така и в учебен план“, казва младежът. И е готов да препоръча на всички негови приятели да се включат в програмата.

„Инициативата може да направи техните ваканции наистина фантастични. Ще се запознаят с много различни хора - от колеги до клиенти, ще научат много нови неща, които ще им бъдат полезни в бъдеще. Освен това, ще станат по-независими, като започнат да изкарват със собствен труд доходи“, споделя ученикът от 26 СУ „Йордан Йовков“ в София.

По време на „Фантастично лято“ тийнейджърите учат кои са основните дейности и процеси в един супермаркет – как се общува с клиенти, как се подреждат стоките и как се работи в динамичен екип. Участниците в програмата преминават през различни обучения, а специален екип ги въвежда в работата. Едновременно с това получават мотивиращо възнаграждение, ваучери за храна, карта за спорт на преференциална цена, както и всички останали придобивки от социалния пакет, който компанията предлага за всеки в екипа.

Учениците имат и възможност да участват в специална томбола с атрактивни награди – 5 смартфона iPhone 14 и 5 смарт часовника Apple Watch Series 9. В томболата ще участва всеки тийнейджър, работил в компанията минимум два месеца без прекъсване в периода от 26 април до 15 септември тази година.

Кандидатстването за новото издание на програмата вече започна. Повече информация можете да откриете на кариерния сайт на ФАНТАСТИКО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024