Служебният премиер Стефан Янев не е знаел за проблема с двойното гражданство на Кирил Петков, докато казусът не е излязъл в медиите след сигнала на депутат от ИТН.

Това каза Янев по време на интервю за рубриката "Властта говори" във Facebook. Петков беше служебен министър на икономиката в неговия първи служебен кабинет, но КС се произнесе, че назначението му от президента Румен Радев е станало в нарушение на конституцията заради това, че към 12 май все още е имал и канадско гражданство.

"Научих за канадското гражданство заедно с много от нашите сънародници, когато темата беше повдигната публично през лятото. Няма да коментирам решението на КС, нито бих искал да коментирам решенията на който и да е съд. Но мога да коментирам, че когато се произнася КС, това е произнасяне от името на конституцията и законите на България. Както от самото начало на служебния кабинет сме призовавали винаги за законност, в момента призивът ми е същият. Всички ние като български граждани сме длъжни да спазваме конституцията и законите", каза Стефан Янев по случая.

Той посочи, че е работил добре с Кирил Петков като министър и че няма забележки към него "като човек".

"Това е един относително млад човек с бъдеще, да е жив и здрав, да продължава, но с тази уговорка - да спазва конституцията и законите, ако не е разбрал какво точно се е случило в даден момент от тази процедура", каза Стефан Янев.

Служебният кабинет е направил анализ за правните последици от решението на КС, според който колективните решения на правителството не могат да се атакуват по съдебен път заради участието на Петков във властта.

"Някои от неговите индивидуални решения като министър вероятно биха могли да бъдат атакувани пред ВАС. Вероятно ще се намерят заинтересовани страни в предизборна обстановка. Но правните последици има как да се неутрализират с механизмите на българското законодателство", каза служебният премиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%