Стефан Янев изключи Пламен Моллов от учредяването на "БГ възход"

Пламен Моллов, който беше уличен в опит за подкупване на директора на БАБХ Христо Даскалов, няма да бъде част от учредителното събрание на партията на Стефан Янев "Български възход".

"Когато се направят необходимите разследвания и той си изчисти името, дай Боже, тогава може да мислим за някакво съвместно бъдеще - но в момента не", каза Янев в интервю за "Нова нюз".

Той коментира, че е успял да разговаря с Моллов в петък - деня, в който в медиите беше публикуван компрометиращия аудиозапис, като ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) го е информирал, че "има такова разследване".

Стефан Янев се дистанцира от него, като омаловажи ролята му в партийното строителство на "Български възход" и посочи, че е бил "част от инициативния комитет, в който са били много други български граждани, дошли по своя воля". Моллов все пак беше представен като част от тесния екип около Янев наред с бившия служебен министър Виолета Комитова, бившия зам.-министър Ралица Симеонова и др.

По думите му - не е имало начин към 5 май да се направи проверка на членовете на инициативния комитет, който е първата стъпка за формиране на партията му. Пламен Моллов е човек с дългогодишен опит в политиката още от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато беше депутат от НДСВ.

Отстраняването му като директор на БАБХ през 2015 г. беше предшествано от друг публичен скандал с обвинения в изнудване на собственика на веригата заведения за бързо хранене "Аладин" от страна на инспектори.

Янев обяви, че в устава на бъдещата му партия ще има "достатъчно механизми, за да може хора, които искат партийно членство, да бъдат отстранявани при съмнения за злоупотреби и нарушения на закона". Той обаче не отговори какви механизми може да заложи, ако подобни хора се окажат избрани за членове на Народното събрание.

Софийската градска прокуратура работи по разследване за сигнала на Христо Даскалов за предложен подкуп от Пламен Моллов.

Самият Моллов е излязъл в дълъг отпуск от УХТ-Пловдив и отказа да се яви на изслушване в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание на 14 юни.

Записът, на който се чува неговият глас, показва, че той е опитал да ходатайства пред Христо Даскалов в полза на фирмата-управител на лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", която беше уличена в злоупотреби от държавата и договорът ѝ беше прекратен.

В един момент от записа гласът на Моллов предлага на Даскалов "едни документи" и обещава те да станат "редовни" - според директора на БАБХ в папката е имало голяма сума пари за подкуп.

Пламен Моллов отрича да е участвал в корупционно престъпление и нарича записа "фалшиви новини" в писмено обяснение, публикувано преди дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023