Пламен Моллов, който беше уличен в опит за подкупване на директора на БАБХ Христо Даскалов, няма да бъде част от учредителното събрание на партията на Стефан Янев "Български възход".

"Когато се направят необходимите разследвания и той си изчисти името, дай Боже, тогава може да мислим за някакво съвместно бъдеще - но в момента не", каза Янев в интервю за "Нова нюз".

Той коментира, че е успял да разговаря с Моллов в петък - деня, в който в медиите беше публикуван компрометиращия аудиозапис, като ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) го е информирал, че "има такова разследване".

Стефан Янев се дистанцира от него, като омаловажи ролята му в партийното строителство на "Български възход" и посочи, че е бил "част от инициативния комитет, в който са били много други български граждани, дошли по своя воля". Моллов все пак беше представен като част от тесния екип около Янев наред с бившия служебен министър Виолета Комитова, бившия зам.-министър Ралица Симеонова и др.

По думите му - не е имало начин към 5 май да се направи проверка на членовете на инициативния комитет, който е първата стъпка за формиране на партията му. Пламен Моллов е човек с дългогодишен опит в политиката още от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато беше депутат от НДСВ.

Отстраняването му като директор на БАБХ през 2015 г. беше предшествано от друг публичен скандал с обвинения в изнудване на собственика на веригата заведения за бързо хранене "Аладин" от страна на инспектори.

Янев обяви, че в устава на бъдещата му партия ще има "достатъчно механизми, за да може хора, които искат партийно членство, да бъдат отстранявани при съмнения за злоупотреби и нарушения на закона". Той обаче не отговори какви механизми може да заложи, ако подобни хора се окажат избрани за членове на Народното събрание.

Софийската градска прокуратура работи по разследване за сигнала на Христо Даскалов за предложен подкуп от Пламен Моллов.

Самият Моллов е излязъл в дълъг отпуск от УХТ-Пловдив и отказа да се яви на изслушване в Комисията за борба с корупцията в Народното събрание на 14 юни.

Записът, на който се чува неговият глас, показва, че той е опитал да ходатайства пред Христо Даскалов в полза на фирмата-управител на лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", която беше уличена в злоупотреби от държавата и договорът ѝ беше прекратен.

В един момент от записа гласът на Моллов предлага на Даскалов "едни документи" и обещава те да станат "редовни" - според директора на БАБХ в папката е имало голяма сума пари за подкуп.

Пламен Моллов отрича да е участвал в корупционно престъпление и нарича записа "фалшиви новини" в писмено обяснение, публикувано преди дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо