Виолета Комитова и бивш депутат от НДСВ влизат в новата партия на Стефан Янев

Бившият служебен премиер Стефан Янев събра учредителите на новата си партия "Български възход" в четвъртък.

В екипа му се оказаха бившият регионален министър Виолета Комитова, бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов (син на ген. Атанас Самандов), бившият депутат от НДСВ и ректор на пловдивския Универститет по хранителни технологии Пламен Моллов, както и бившият кореспондент на БТА в Сърбия Николай Коев.

Пред Нова ТВ Янев определя избраната дата 5 май като "перфектен ден за партийно строителство".

"В българското политическо пространство, а и в международното пространство, връзката между партиите и гражданското общество е нарушена. Зее пропаст. Затова нашата амбиция, поставяйки началото на новата партия, е именно да запълним този вакуум", казва още той пред медиите преди учредителното събрание.

"Компромиси няма да се правят с хора, водени от користни цели, лични интереси и амбиции, които имат намерение да реализират техен личен интерес чрез нашето общо дело. Такива хора не са добре дошли във формацията. Ще застана зад всеки, който е честен, лоялен и открит към каузата България", каза още той.

Янев прекара около три месеца на поста си като министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков, след като неколкократно се противопостави на външната политика на правителството и направи серия от двусмислени коментари по повод руската военна инвазия в Украйна - "операция", а не "война", както той я определяше в първите часове на нахлуването на армията на Русия.

Преди седмици Янев направи нов анализ на войната в Украйна, в който оправда руската военна агресия с това, че имало риск от евентуално нападение на украинските власти срещу сепаратистите в Донецката и Луганската републики, и обяви, че "страданията на хората щяха да бъдат същите".

Въпреки проруските позиции на бившия служебен премиер, неговата сътрудничка Ралица Симеонова беше обявила, че партията няма да поставя под въпрос членството на България в НАТО и ЕС, макар че в проекта смятат, че "страната ни трябва да води смислена и балансирана външна политика и по-ефективно да използва членството си в тези съюзи, както и в други мултилатерални форми на сътрудничество".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024