Стефан Янев: Теоретично е възможно служебния кабинет да стане редовен Снимка: © БНТ

Служебният премиер Стефан Янев предупреди, че съставянето на правителство без стабилна парламентарна подкрепа ще го обрече на кратък живот.

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България", каза той по време на посещение в Плиска.

Янев коментира, че не иска да критикува конкретни политици и партии, като разбира, че се търсят компромиси и възможности за бъдещото управление.

"Начинът за сглобяване на такъв мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той", каза още Янев.

ИТН вече представи своето предложение за състав на Министерски съвет, но извън декларираната близост в идеите с БСП остава неясно как ще се подсигури подкрепата за правителството в Народното събрание.

Част от депутатите на "Демократична България" вече дадоха сигнал, че няма да подкрепят правителството на Пламен Николов.

На въпрос как гледа на идеята на Корнелия Нинова да се запази съставът на служебния кабинет с мандат на БСП при неуспех на ИТН, Янев каза:

"В политиката всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и съставът не е монолитен - това не са хора, които са обвързани с някакво задължение. Всеки от тях може да решава какво иска или не иска в даден момент. Ако не се реализира първият мандат и се стигне до трети мандат, за реализираното на подобен сценарий ще е необходимо да се премине през същия период за изясняване на приоритети, формиране на споразумение за парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие. Мисля, че е малко рано да се обсъжда този сценарий", каза той.

Янев каза, че е готов да остане начело на служебния кабинет, ако партиите в 46 Народно събрание не успеят да излъчат работещо правителство и се стигне до предсрочни избори.

"Зелено движение" (ДБ) няма да подкрепи кабинета на Пламен НиколовАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023