Стефан Янев: Теоретично е възможно служебния кабинет да стане редовен Снимка: © БНТ

Служебният премиер Стефан Янев предупреди, че съставянето на правителство без стабилна парламентарна подкрепа ще го обрече на кратък живот.

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България", каза той по време на посещение в Плиска.

Янев коментира, че не иска да критикува конкретни политици и партии, като разбира, че се търсят компромиси и възможности за бъдещото управление.

"Начинът за сглобяване на такъв мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той", каза още Янев.

ИТН вече представи своето предложение за състав на Министерски съвет, но извън декларираната близост в идеите с БСП остава неясно как ще се подсигури подкрепата за правителството в Народното събрание.

Част от депутатите на "Демократична България" вече дадоха сигнал, че няма да подкрепят правителството на Пламен Николов.

На въпрос как гледа на идеята на Корнелия Нинова да се запази съставът на служебния кабинет с мандат на БСП при неуспех на ИТН, Янев каза:

"В политиката всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и съставът не е монолитен - това не са хора, които са обвързани с някакво задължение. Всеки от тях може да решава какво иска или не иска в даден момент. Ако не се реализира първият мандат и се стигне до трети мандат, за реализираното на подобен сценарий ще е необходимо да се премине през същия период за изясняване на приоритети, формиране на споразумение за парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие. Мисля, че е малко рано да се обсъжда този сценарий", каза той.

Янев каза, че е готов да остане начело на служебния кабинет, ако партиите в 46 Народно събрание не успеят да излъчат работещо правителство и се стигне до предсрочни избори.

"Зелено движение" (ДБ) няма да подкрепи кабинета на Пламен Николов



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024