Снимка: © БНТ

Служебният премиер Стефан Янев предупреди, че съставянето на правителство без стабилна парламентарна подкрепа ще го обрече на кратък живот. 

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България", каза той по време на посещение в Плиска. 

Янев коментира, че не иска да критикува конкретни политици и партии, като разбира, че се търсят компромиси и възможности за бъдещото управление. 

"Начинът за сглобяване на такъв мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той", каза още Янев. 

ИТН вече представи своето предложение за състав на Министерски съвет, но извън декларираната близост в идеите с БСП остава неясно как ще се подсигури подкрепата за правителството в Народното събрание. 

Част от депутатите на "Демократична България" вече дадоха сигнал, че няма да подкрепят правителството на Пламен Николов. 

На въпрос как гледа на идеята на Корнелия Нинова да се запази съставът на служебния кабинет с мандат на БСП при неуспех на ИТН, Янев каза: 

"В политиката всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и съставът не е монолитен - това не са хора, които са обвързани с някакво задължение. Всеки от тях може да решава какво иска или не иска в даден момент. Ако не се реализира първият мандат и се стигне до трети мандат, за реализираното на подобен сценарий ще е необходимо да се премине през същия период за изясняване на приоритети, формиране на споразумение за парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие. Мисля, че е малко рано да се обсъжда този сценарий", каза той. 

Янев каза, че е готов да остане начело на служебния кабинет, ако партиите в 46 Народно събрание не успеят да излъчат работещо правителство и се стигне до предсрочни избори. 

"Зелено движение" (ДБ) няма да подкрепи кабинета на Пламен НиколовАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти