Снимка: © БНТ

Служебният премиер Стефан Янев предупреди, че съставянето на правителство без стабилна парламентарна подкрепа ще го обрече на кратък живот.

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България", каза той по време на посещение в Плиска.

Янев коментира, че не иска да критикува конкретни политици и партии, като разбира, че се търсят компромиси и възможности за бъдещото управление.

"Начинът за сглобяване на такъв мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той", каза още Янев.

ИТН вече представи своето предложение за състав на Министерски съвет, но извън декларираната близост в идеите с БСП остава неясно как ще се подсигури подкрепата за правителството в Народното събрание.

Част от депутатите на "Демократична България" вече дадоха сигнал, че няма да подкрепят правителството на Пламен Николов.

На въпрос как гледа на идеята на Корнелия Нинова да се запази съставът на служебния кабинет с мандат на БСП при неуспех на ИТН, Янев каза:

"В политиката всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и съставът не е монолитен - това не са хора, които са обвързани с някакво задължение. Всеки от тях може да решава какво иска или не иска в даден момент. Ако не се реализира първият мандат и се стигне до трети мандат, за реализираното на подобен сценарий ще е необходимо да се премине през същия период за изясняване на приоритети, формиране на споразумение за парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие. Мисля, че е малко рано да се обсъжда този сценарий", каза той.

Янев каза, че е готов да остане начело на служебния кабинет, ако партиите в 46 Народно събрание не успеят да излъчат работещо правителство и се стигне до предсрочни избори.

"Зелено движение" (ДБ) няма да подкрепи кабинета на Пламен НиколовАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"