Стенопис на Станислав Беловски в двора на "Гьоте-институт" е вандализиран

Една от последните творби на Станислав Беловски в София е вандализирана тази нощ. Стенописът е изложен в твора на "Гьоте институт", като представлява колаж от класическо произведение на японското художествено изкуство и документална снимка от мигрантската криза.

В интерпретацията на Беловски - гумената лодка на сирийските мигранти се преобръща не във водите на Средиземно море, където фоторепортерът Пола Бронстейн прави своя кадър, а в "Голямата вълна край Канагава" на Кацушика Хокусай.

Беловски е допълнил творбата си с огледала, в която наблюдателите могат да се погледнат фронтално и "дори само за момент да се видят в лодката", докато се приближават към стенсила.

В нощта на 26 срещу 27 април обаче работата му е повредена със спрей. Неизвестните извършители са написали "Defend Europe" ("Защити Европа") и неонацистки символи.

Творбата на Беловски е създадена за кампанията Love Speech срещу речта на омразата в България, като инициатор е организацията Fine Acts Bulgaria.

"Като продуценти на работата – и като хора – сме отвратени от този престъпен акт на омраза. В същото време той е повод отново да се замислим за нечовешките нива на враждебност, неприемане и отхвърляне, с които някои групи трябва да живеят всеки ден. И за личната ни отговорност да ги подкрепяме", се казва в позиция на организацията.

"Какво се случва, няма да го коментирам. Хубаво е, че има камери", пише художникът в своя профил във Facebook.

От "Гьоте-институт България" излязоха със своя позиция, в която категорично осъждат враждебната реч, националистическите и крайно десни идеи.

"Тази постъпка е не само осъдителна проява на омраза в сърцето на София, но и вандалски акт, резултатът от който е унищожаване на произведение на публичното изкуство. В основата на дейността и мисията на Гьоте-институт България е разпространението на демократичните ценности и идеите за свобода, равноправие и толерантност. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем готови да не приемаме и да се противопоставяме на разпространението на нетолерантността, омразата и агресията. Ще продължим да следваме мисията си и занапред – и с още повече убедебост ще засягаме значими социални и политически теми чрез средствата на изкуството", се казва в съобщението. .

Станислав Беловски е един от най-интересните съвременни български артисти, като колажите и стенсилите му могат да се видят на няколко места в София - включително известната му интерпретация на La Pieta от Микеланджело върху стената на болница "Пирогов".

"Пиета" за "Пирогов": Станислав Беловски и изкуството като история на бунта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023