Една от последните творби на Станислав Беловски в София е вандализирана тази нощ. Стенописът е изложен в твора на "Гьоте институт", като представлява колаж от класическо произведение на японското художествено изкуство и документална снимка от мигрантската криза. 

В интерпретацията на Беловски - гумената лодка на сирийските мигранти се преобръща не във водите на Средиземно море, където фоторепортерът Пола Бронстейн прави своя кадър, а в "Голямата вълна край Канагава" на Кацушика Хокусай. 

Беловски е допълнил творбата си с огледала, в която наблюдателите могат да се погледнат фронтално и "дори само за момент да се видят в лодката", докато се приближават към стенсила.

В нощта на 26 срещу 27 април обаче работата му е повредена със спрей. Неизвестните извършители са написали "Defend Europe" ("Защити Европа") и неонацистки символи. 

Творбата на Беловски е създадена за кампанията Love Speech срещу речта на омразата в България, като инициатор е организацията Fine Acts Bulgaria. 

"Като продуценти на работата – и като хора – сме отвратени от този престъпен акт на омраза. В същото време той е повод отново да се замислим за нечовешките нива на враждебност, неприемане и отхвърляне, с които някои групи трябва да живеят всеки ден. И за личната ни отговорност да ги подкрепяме", се казва в позиция на организацията. 

"Какво се случва, няма да го коментирам. Хубаво е, че има камери", пише художникът в своя профил във Facebook.  

От "Гьоте-институт България" излязоха със своя позиция, в която категорично осъждат враждебната реч, националистическите и крайно десни идеи. 

"Тази постъпка е не само осъдителна проява на омраза в сърцето на София, но и вандалски акт, резултатът от който е унищожаване на произведение на публичното изкуство. В основата на дейността и мисията на Гьоте-институт България е разпространението на демократичните ценности и идеите за свобода, равноправие и толерантност. Винаги сме били и ще продължаваме да бъдем готови да не приемаме и да се противопоставяме на разпространението на нетолерантността, омразата и агресията. Ще продължим да следваме мисията си и занапред – и с още повече убедебост ще засягаме значими социални и политически теми чрез средствата на изкуството", се казва в съобщението. .

Станислав Беловски е един от най-интересните съвременни български артисти, като колажите и стенсилите му могат да се видят на няколко места в София - включително известната му интерпретация на La Pieta от Микеланджело върху стената на болница "Пирогов". 

"Пиета" за "Пирогов": Станислав Беловски и изкуството като история на бунта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал