Ремонтът на Театър „София“ за 8,1 млн. лв., с който се предвиждаше замяна на варовика по фасадата с пресован ламинат, няма да се осъществи. Столична община се е отказала от идеята заради силния обществен отзвук и множеството критики.

Организацията „Спаси София“ съобщи в петък, че „скандалната поръчка“ за ремонта е спряна.

„Това е обща победа след многобройни аргументи и изрази на несъгласие от страна на граждански и браншови организации, експерти и граждани. Опитът за манипулация, че фасадата нямало да се унищожи, направен от Малина Едрева (б.а. – общински съветник от ГЕРБ), не успя и проектът ще бъде преработен с мотив: „Необходимост от промяна в проектната документация, свързана с оформление на фасадата на сградата, което ще доведе до промяна в изискванията на техн. спецификация“, посочват от „Спаси София“.

Театърът е общинска собственост, като сградата му е построена през 1979 г. в парка "Оборище".

Ремонтът, който щеше да ползва финансова подкрепа по европейската ОП "Региони в растеж", предвиждаше множество демонтажни работи - включително сваляне на каменната облицовка до стоманобетонова конструкция и тухлена стена. Проектът включваше демонтаж на всички дограми по фасадите и облицовката да бъде заменена с HPL фасадни плочи - или пресован под високо налягане ламинат.

Критиците на проекта изтъкват, че релефите по фасадата и каменната облицовка са органично цяло, поради което промяната на материалите ще доведе до разминаване с оригиналния замисъл за външния й вид. 

„Ние ще се борим преработеният проект да третира сградата като паметник на културата, запазвайки оригиналната фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и детайли по нея”, казват от „Спаси София“.

Те настояват за „спешни действия“ от страна на Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане и допълване на списъка със сгради - паметници на културата, „за да предотвратим реализацията на други подобни варварски проекти“.

„Режимът на опазване на ценните сгради в България трябва да обхване и по-новите сгради, за да не се допускат обезобразявания, каквото сполетя НДК по време на ръководството на Боршош - сегашен зам.-кмет по образование на Фандъкова“, пишат от „Спаси София“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?