Столична община се отказа от спорния ремонт на Театър "София" с ламината по фасадата

Ремонтът на Театър „София“ за 8,1 млн. лв., с който се предвиждаше замяна на варовика по фасадата с пресован ламинат, няма да се осъществи. Столична община се е отказала от идеята заради силния обществен отзвук и множеството критики.

Организацията „Спаси София“ съобщи в петък, че „скандалната поръчка“ за ремонта е спряна.

„Това е обща победа след многобройни аргументи и изрази на несъгласие от страна на граждански и браншови организации, експерти и граждани. Опитът за манипулация, че фасадата нямало да се унищожи, направен от Малина Едрева (б.а. – общински съветник от ГЕРБ), не успя и проектът ще бъде преработен с мотив: „Необходимост от промяна в проектната документация, свързана с оформление на фасадата на сградата, което ще доведе до промяна в изискванията на техн. спецификация“, посочват от „Спаси София“.

Театърът е общинска собственост, като сградата му е построена през 1979 г. в парка "Оборище".

Ремонтът, който щеше да ползва финансова подкрепа по европейската ОП "Региони в растеж", предвиждаше множество демонтажни работи - включително сваляне на каменната облицовка до стоманобетонова конструкция и тухлена стена. Проектът включваше демонтаж на всички дограми по фасадите и облицовката да бъде заменена с HPL фасадни плочи - или пресован под високо налягане ламинат.

Критиците на проекта изтъкват, че релефите по фасадата и каменната облицовка са органично цяло, поради което промяната на материалите ще доведе до разминаване с оригиналния замисъл за външния й вид.

„Ние ще се борим преработеният проект да третира сградата като паметник на културата, запазвайки оригиналната фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и детайли по нея”, казват от „Спаси София“.

Те настояват за „спешни действия“ от страна на Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане и допълване на списъка със сгради - паметници на културата, „за да предотвратим реализацията на други подобни варварски проекти“.

„Режимът на опазване на ценните сгради в България трябва да обхване и по-новите сгради, за да не се допускат обезобразявания, каквото сполетя НДК по време на ръководството на Боршош - сегашен зам.-кмет по образование на Фандъкова“, пишат от „Спаси София“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024