Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с министър-председателя на Финландия и разговаря с президента на Турция в нови опити за преодоляване турската съпротива срещу присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.

Столтенберг, който посети Вашингтон тази седмица, написа в профила си в Twitter, че се е срещнал с финландския премиер Санна Марин и е обсъдил „необходимостта да се отговори на притесненията на Турция", както и да се продължи напред с молбите за членство на Хелзинки и Стокхолм.

Руската инвазия в Украйна накара скандинавските страни официално да поискат членство в НАТО. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че е против подобно действие и обвини Швеция и Финландия в подкрепа за кюрдските екстремисти, които Анкара смята за терористи.

Столтенберг каза, че е провел „конструктивен телефонен разговор“ с Ердоган. Той нарече Турция „ценен съюзник“ и похвали турските усилия за посредничество в сделката за гарантиране на безопасното транспортиране на зърнените доставки от Украйна на фона на глобалния недостиг на храна. Генералният сектератар на НАТО написа, че диалогът с Ердоган ще продължи.

От офиса на Ердоган заявиха, че турският държавен глава е подчертал, че Швеция и Финландия трябва да „дадат ясно да се разбере, че са спрели да подкрепят тероризма“, да премахнат ограниченията за износ на оръжие за Турция и да са „готови да покажат солидарност към Алианса".

Скандинавските държави, наред с други страни, наложиха ограничения върху продажбите на оръжие след военното нахлуване на Турция в Сирия през 2019 г.

Дипломатическите усилия на началника на НАТО идват малко преди срещата на висши служители от Швеция, Финландия и Турция следващата седмица в Брюксел. На срещата се очаква делегациите да обсъдят противопоставянето на Турция срещу кандидатурите за членство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"