Столтенберг и Ердоган са провели "конструктивен разговор" по въпроса за Финландия и Швеция в НАТО Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с министър-председателя на Финландия и разговаря с президента на Турция в нови опити за преодоляване турската съпротива срещу присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.

Столтенберг, който посети Вашингтон тази седмица, написа в профила си в Twitter, че се е срещнал с финландския премиер Санна Марин и е обсъдил „необходимостта да се отговори на притесненията на Турция", както и да се продължи напред с молбите за членство на Хелзинки и Стокхолм.

Руската инвазия в Украйна накара скандинавските страни официално да поискат членство в НАТО. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че е против подобно действие и обвини Швеция и Финландия в подкрепа за кюрдските екстремисти, които Анкара смята за терористи.

Столтенберг каза, че е провел „конструктивен телефонен разговор“ с Ердоган. Той нарече Турция „ценен съюзник“ и похвали турските усилия за посредничество в сделката за гарантиране на безопасното транспортиране на зърнените доставки от Украйна на фона на глобалния недостиг на храна. Генералният сектератар на НАТО написа, че диалогът с Ердоган ще продължи.

От офиса на Ердоган заявиха, че турският държавен глава е подчертал, че Швеция и Финландия трябва да „дадат ясно да се разбере, че са спрели да подкрепят тероризма“, да премахнат ограниченията за износ на оръжие за Турция и да са „готови да покажат солидарност към Алианса".

Скандинавските държави, наред с други страни, наложиха ограничения върху продажбите на оръжие след военното нахлуване на Турция в Сирия през 2019 г.

Дипломатическите усилия на началника на НАТО идват малко преди срещата на висши служители от Швеция, Финландия и Турция следващата седмица в Брюксел. На срещата се очаква делегациите да обсъдят противопоставянето на Турция срещу кандидатурите за членство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023