Снимка: © bTV

Силната буря в София на 6 юли е довела до над 700 сигнала за нужда от помощ на телефон 112, а 470 от тях са били за наводнения. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. 

Наводнени са не само подлези и няколко големи булеварди, но и приземни етажи на болниците "Пирогов" и "Надежда", стана ясно от нейната справка. В театър "Сълза и смях" също още се отводнява.

Четирите най-засегнати метростанции - НДК, Европейски съюз, Вардар и Стадион "Васил Левски" - са отворени, след като бяха потопени във вода от дъжда. В момента метрото работи нормално. Щети са нанесени в новата станция в "Овча купел", която все още не е пусната в експлоатация. 

Дори след отводняването бул. "Никола Вапцаров" беше покрит с кални наноси. 

 Пет трафопоста все още са със спряло електроподаване, но до обяд се очаква то да се възстанови. 

По данни на Столична община - най-силен е бил дъждът в южните квартали, където са паднали около 60 литра на кв.м. в нощта на 6 юли. При "Орлов мост" нивото е било около 50 л на кв.м. Перловската и Слатинската река преляха, много от шахтите на канализацията се запушиха от паднали клони и листа, което доведе до сериозни наводнения в по-ниските участъци на пътната мрежа в София. 

Има един леко пострадал човек в кв. "Гоце Делчев", мълния ударила покрива на търговска сграда и го е наранила. 

Прогнозата за 7 юли показва нова вероятност са валежи в страната. До обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в планинските и източните райони от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Привечер ще започне да нахлува по-хладен въздух, съобщават от НИМХ.


Прочетете още: 

ПОРОЕН ДЪЖД ПРЕВЪРНА СОФИЯ В (КАЛНА) ВЕНЕЦИЯ

Прочети