Стотици са ранени при експлозия в Нагорни Карабах Снимка: © Getty Images

Повече от 200 души са ранени при мощна експлозия в района на Нагорни Карабах. Тя се случва, докато хиляди етнически арменци напускат сепаратистката територия, след като азербайджанските военни си върнаха пълния контрол над нея при офанзива миналата седмица.

Взривът е избухнал на бензиностанция до регионалната столица Степанакер в понеделник вечерта. Съобщава се и за загинали, но техният брой към момента не е известен. Повечето от пострадалите са в "тежко или изключително тежко" състояние.

Не става ясно към момента каква е причината за взрива, който е станал в момент, когато жителите са се редили на опашка, за да заредят бензин за автомобилите си, докато напускат региона. На хората им е било обещано гориво, което е дефицит по време на блокадата, за да се придвижат до Армения.

Миналата седмица азербайджанските военни атакуваха арменските сили, принуждавайки сепаратистките власти да свалят оръжието си и да започнат преговори за "реинтеграция" на Нагорни Карабах в Азербайджан след три десетилетия сепаратистко управление.

Въпреки че Азербайджан обеща да спазва правата на етническите арменци в региона и да възстанови доставките след 10-месечна блокада, много местни жители се опасяват от репресии и решават да заминат за Армения. Правителството в Ереван съобщи, че до понеделник вечерта повече от 6500 жители на Нагорни Карабах са пресекли границата.

Трагичният инцидент на бензиностанцията стана часове след провеждането на втория кръг от преговорите между азербайджански официални лица и представители на сепаратистите в град Ходжали. Първият кръг от разговори беше миналата седмица. В изявление на президентството на Азербайджан се казва, че разговорите са преминали "в конструктивна атмосфера" и че дискусията е била съсредоточена върху хуманитарната помощ за региона и медицинските услуги.

Междувременно по-късно във вторник представители на Баку и Ереван трябва да се срещнат в Брюксел за допълнителни преговори около конфликта. На тях ще присъстват и представители на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024