Снимка: © Българска банка за развитие

Бившият председател на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев определи като "сглобка–фалшификат-долнопробен фейк, циркулиращ в пространството от няколко години" записите, които ГД "БОЕЦ" разпространи по-рано днес.

Мавродиев твърди, че файловете са "сглобени" от втория участник в звуковия файл Димитър Ламбовски "с цел изнудване и рекет" и твърди, че не отразява "реално съществуващ с подобно "съдържание" или "детайли" конкретен разговор с него".

В разпространения от "БОЕЦ" негов вариант се чува как бившият държавен банкер казва, че е "в прекрасни отношения" както с Бойко Борисов, така и с "Шиши" (депутата от ДПС Делян Пеевски, б.р.), като твърди, че ГЕРБ имат "сделка с Доган и си ги крепят". Двамата мъже обсъждат и сделка за продажба на имот в Гърция от Ламбовски на Мавродиев за 600 000 евро, която тогавашният ръководител на ББР не е декларирал.

Самият Ламбовски беше заявил пред "Капитал", че разговорът е автентичен, но "не знае от кого е правен и разпространяван".

"Този “запис”, доколкото ми е известно и от публични изявления по медиите на водещи политици, е предлаган на поне няколко политически централи и медии през годините, които явно са се отказали да “купуват” подобен долнопробен фейк “продукт”, заради явната му несъстоятелност и фалшивост. Очевидно, че вече с предизборна цел най-накрая се е намерил купувач за тази сглобка-фейк в средите на драпащи и отчаяни за власт организации и свързани с тях политици", пише Стоян Мавродиев в писмото си до медиите след избухването на скандала.

Той твърди, че Ламбовски е опитал да го изнудва за "получаване на суми в особено големи размери", заплашвайки с публикуването на въпросните записи "по жълти медии" и "в сговор с определени и поименно цитирани от него политици и собственици на медийни групи".

Мавродиев е подал жалби едновременно в Гърция ("където е извършено деянието" - предполагаемият рекет) и в България. По думите му - и двете проверки по случая са на ниво досъдебно производство, по което са събрани "множество и убедителни доказателства за заплахите на Ламбовски, че ще съсипе, както мен, така и репутацията на посочените политици".

Стоян Мавродиев твърди, че "няма абсолютно никаква истина в твърденията, че притежавам къща в Гърция или съм купувал за някого, свързан с политическа партия или по какъвто и да е начин с политиката в България" (едно от публичните обвинения на Ламбовски беше, че една от закупените къщи била за Бойко Борисов, б.р.).

Бившият шеф на ББР казва още, че няма причина да укрива подобна сделка, защото "имам, декларирал съм и мога да докажа много високи доходи през годините с платени за тях данъци".

Мавродиев е работил като финансов консултант, но от 2009 г. насам заема само публични позиции - първо като депутат от ГЕРБ, от 2010 г. като председател на Комисията за финансов надзор, а от 2017 до 2020 г. като директор на Българската банка за развитие.

"Безсилието на сценаристите на този пасквил е толкова голямо, че дори и за миг да приемем, че сглобката беше цялостен и автентичен запис, каквато не е, в нея никъде няма да намерите доказателства, които да кореспондират на гръмките заглавия на “БОЕЦ” и различните употребяващи този фейк поръчкови/жълти медии за “мафиотско-мутренски модел” или нещо, което да е в нарушение на задълженията ми към като Главен изпълнителен директор на ББР", казва той в писмото си, като изброява постиженията на банката преди отстраняването му през лятото на 2020 г. след разпореждане на Бойко Борисов.

Мавродиев не отрича и не потвърждава частта от записа, в която коментира връзките си с Делян Пеевски.

В писмото си той неколкократно посочва, че разпространението на файловете два дни преди изборите "преследва само политически цели".

"Очевидно е, че става въпрос за ялов опит два дена преди изборите да бъда употребен за предизборните напъни на лицемерни пишман политици и други свързани и гравитиращи около тях “борци” и “бойци”, стремящи се да спечелят на всяка цена доверието на хората чрез гръмки безогледни лъжи и манипулации", казва той, като заявява, че адвокатите му ще заведат дела за клевета, срещу "всички лица, организации, партии и медии, които използват публично този т.нар “запис” или биха решили да ползват тази сглобка-компромат-фейк за правене на политика и изборни манипулации, посредством тиражирането на тези абсолютни лъжи".


Нов СРС-скандал с участието на бившия шеф на ББР описва "връзки с Шиши" и къща в Гърция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков