Снимка: © Unsplash

Запис от разговор между бившия председател на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и бившия депутат от НДСВ и бизнесмен Димитър Ламбовски се появи в последния ден от предизборната кампания.

Два аудиофайла бяха публикувани в сайта на гражданското движение "БОЕЦ" на Георги Георгиев - един от активните участници в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г. 

Автентичността им е потвърдена от един от участниците в диалога - Димитър Ламбовски - пред в. "Капитал". Стоян Мавродиев, който беше ръководител на ББР до април 2020 г., досега не е коментирал изтичането. Не е ясно кой е създал записите. 

По съдържанието им (споменаване на скорошно подписване на кредитна линия от 1.5 млрд. евро с Китай + скандала с фалита на застрахователя "Олимпик") може да се предположи, че записите са правени по време на среща между Мавродиев и Ламбовски в края на лятото на 2018 г. 

В тях Мавродиев казва, че е "в прекрасни отношения" както с Бойко Борисов, така и с "Шиши" (депутата от ДПС Делян Пеевски, б.р.), като твърди, че ГЕРБ имат "сделка с Доган и си ги крепят". 

Той отхвърля вероятността да се стигне до предсрочни избори през 2018 или 2019 г., като казва: "Шиши каза, сутринта сме си говорили, с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандата докрая"... "Ако вече направят някоя глупост и изпуснат топката…". 

Стоян Мавродиев беше отстранен от ББР през април 2020 г., след като избухна скандала около отпускането на кредит от 75 млн. лв. от държавната банка за дружеството "Свети Георги Груп", което се занимава със събиране на вземания. Оставката му стана факт след разпореждане на Бойко Борисов, който определи решението за кредита като "възмутително".

Решението доведе и до публичен спор между премиера и тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов. В крайна сметка той също беше отстранен от правителството, макар и с няколко месеца закъснение заради "съмненията в ГЕРБ за пряка зависимост с ДПС и Делян Пеевски". 

Вторият казус, който се обсъжда в записите, е сделка за продажба на имот в Гърция от Ламбовски на Мавродиев за 600 000 евро. По информация на "Капитал", формалният собственик на къщата е кипърска офшорна компания, а шефът на ББР не е декларирал тази недвижимост в имотните си декларации. Произходът на парите му за тази сделка също не е известен. 

Сканалът около въпросната къща избухна през лятото на 2020 г. при също толкова странни обстоятелства като изтеклия запис. Отново Димитър Ламбовски се появи на един от протестите срещу кабинета "Борисов", като в живо излъчване във Facebook на Христо Иванов (Да България) започна да разказва как "тоя се е обадил на Маджо". 

Впоследствие Иванов коментира пред бТВ, че е имал друг разговор с Ламбовски, в който той е споменавал за свои проблеми със Стоян Мавродиев. По-късно Ламбовски обяви, че е продал два имота на бившия шеф на ББР, един от които бил за Бойко Борисов. 

На това Мавродиев репликира с твърдение, че е подложен на изнудване от бившия депутат, че в "компромата няма грам истина" и че е подал жалба до прокуратурата. До момента няма информация какво се случва с това разследване. 

Ако записите от 2018 г. са достоверни, на практика потвърждават, че двамата са договаряли условията на изплащането на гръцки имот. Не е ясно кой го ползва в момента. 

В последната част на публикувания от "БОЕЦ" запис се разбира, че двамата мъже обсъждат евентуалното финансиране от ББР на енергийни компании с манипулиране на данни за оборудването им. Ламбовски казва как дори да са малки проекти, "тука щипнеш 400-500, там нали 200-300" и предлага "лично да разкаже на Шиши" (когото не бил виждал от 10 години) за идеите, които представя на Мавродиев, за да има "гръб" и "протекции". 

Самият Ламбовски описва себе си като човек, който "цял живот е бил лобист" и предлага да "върши неформални работи" за банкера. Между 2001 и 2005 г. той беше депутат от първия мандат на НДСВ. Ламбовски се появи отново в публичното пространство като един от свидетелите по разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд.  

До момента няма реакция от страна на прокуратурата по повод изтеклите записи. От БОЕЦ казват, че ще ги изпратят до офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за евентуално разследване на измами с еврофондове. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели