Кой е „тоя“, който се е обадил на Маджо и защо е важно това

Трудно е да се разкаже история, ако си твърдо убеден в нейната абсурдност и никак в нейната значимост. И все пак, след като всички говорят, ето какво знаем (и не знаем).

На 9 август по време на излъчване на живо във Фейсбук на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов към него се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Спомнихме си за него поради третата част на разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", където Ламбовски се явява като основен свидетел.

"Осемте джуджета": Бивш депутат свидетелства за "превъртането" на 550 000 евро от прокуратурата

Ламбовски подхваща разговор с Иванов и между другото вметва, че си е изключил телефона, защото „тоя се е обадил на Маджо“ (повтаря го два пъти).

Така във вентилатора е хвърлено името на Младен Михалев - Маджо – име обвързано с групировката СИК навремето, отдавна неспоменавано в медиите и вероятно непознато на голяма част от младите хора, които протестират в момента.

Нещо повече, Христо Иванов казва, чакай сега, че имаме лайв. Ламбовски „чака“ няколко минути, после се връща, отново иска снимка с Христо Иванов и настоятелно пита: "Ще имаш после две минути, нали?", а Иванов казва, да, ще имам.

Излъчването е на живо и реакцията е незабавна.

Малко след разпространяването на видеото Христо Иванов пише във Фейсбук, че се е запознал с бившия депутат, който го потърсил, на един от протестите. „Лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла“, гласи лаконичният коментар.

От интервю на Христо Иванов за "Свободна Европа" става ясно, че след живото излъчване той не е говорил с Ламбовски.

"Всяка вечер съм на протеста и разговорям свободно с всякакви хора, всеки може да си пъхне главата в нашето живо излъчване по същия начин. На един от протестите се запознах с господин Ламбовски и стана дума за неговата сигурност след нещата, които той изнесе като твърдения. Това, което за мен беше тема, е до каква степен неговата сигурност е гарантирана. Когато вчера той се приближи към мен и започна да говори, че си е спрял телефона, моята реакция беше провокирана от това че продължаваме разговора, че той може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че без да си дава сметка, че е в ефир ще се изложи на риск", коментира Иванов.

"Не познавам Маджо, нямам и каквато и да е било връзка. При положение, че цял народ знае, че Бойко Борисов има огромни дебели корени с Младен Михалев - Маджо в миналото си, очевидно е че тече кампания, която се опитва от ГЕРБ да ми пришият връзки с Маджо. По същия начин, по който след "Росенец" се опитаха да ми пришиият, че съм се договорил с Ахмед Доган", казва Христо Иванов.

Димитър Ламбовски явно единствен знае кой е „тоя“, който се е обадил на Младен Михалев-Маджо (вероятно и самият Маджо). В интервю за Би Ти Ви във вечерните новини на 10 август Ламбовски отказва да назове кой е „тоя" (който се е обадил на Маджо).

Ламбовски твърди, че е търсил Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече международно разследване на три юрисдикции – става въпрос за лице, което е „много високопоставен български политик“, който „разпределя огромен обществен финансов ресурс“ и „има съответните лостове и механизми“ на влияние.

На въпрос този политик от сегашния кабинет на Борисов ли е Ламбовски отговоря еднозначно и кратко: „Не“. Според репортажа на Би Ти Ви въпросното лице доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация.

Според бившия депутат въпросният човек се е свързал с Маджо, защото знае че е близък с Ламбовски и е предполагал, че ще се проведе разговор с него, под една или друга форма, да не даде показания.

Ламбовски потвърждава пред Би Ти Ви, че познава Маджо отдавна, „от средата на 90-те, когато бях в Първа източна международна банка“, но за последен път го е виждал преди повече от година. Не става ясно и откъде Ламбовски знае за обаждането на „тоя“ до Маджо.

Междувременно в интервю за Би Ти Ви Христо Иванов си спомня, че в разговор с Ламбовски по темата с "Осемте джуджета" преди две седмици, бившият депутат е споменал името на Стоян Мавродиев, бившият председател на Българската банка за развитие и на Комисията за финансов надзор. Мавродиев беше уволнен от банката след изнесена публична информация за голям кредит, предоставен на колекторска фирма.

Премиерът уволни ръководството на ББР след заема за 75 млн. лв

Как обаче името на Мавродиев се вписва в историята за Маджо, не става ясно.

Защо изобщо името на шеф на силова групировка от 90-те години на миналия век се намесва в актуалните политически колизии - също не е ясно.

За по-младата аудитория - кой е Младен Михалев-Маджо:

Един от босовете на силовата групировка СИК. "Капитал" припомня, че Михалев е бивш борец от училището "Олимпийски надежди", подобно на Васил Илиев, застрелян през 1995 г., Илия Павлов, застрелян през 2003 г., Георги Илиев, убит през 2004, Красимир Маринов-Големия Маргин и Иво Карамански, убит през 1998 г.

През 1996 г. Маджо заедно с Венцеслав Стефанов и Румен Николов-Пашата основават фирмата "Интергруп енд партнърс", по-известна като финансовата структура на силовата групировка СИК. Пашата, от своя страна, е съдружник с Бойко Борисов в няколко фирми по времето, когато настоящият премиер се занимава с охранителен бизнес. Към момента, в който Борисов става главен секретар на МВР през 2001 година това са фирмите "Цебра ООД", "Интербулпред" и "Тео Интернасионал".

Самият Борисов, когато става главен секретар на МВР през 2001 г. обявява, че фирмите не развиват дейност и ще бъдат закрити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024