Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от ГЕРБ. Тримата са декларирали пред министър-председателя готовност да ги подадат незабавно, обявиха от Министерски съвет. Те ще входират съответните документи за това още утре.

Решението беше взето след среща на председателя на парламентарната група на ГЕРБ с областните координатори на партията.

По време на заседанието координаторите поискаха от Борисов освобождаването на тримата с мотив опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на Еврозоната и водената политика на финансова стабилност, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на срещата беше дадена и висока оценка за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР "отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици".

Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България, казаха още от ГЕРБ.

Реакцията на протеста: "Страх в кочината"

Проф. Велислав Минеков, един от тримата основни организатори на протеста, обяви, че предложените оставки на Горанов, Маринов и Караниколов няма да спрат протестите.

Той определи жеста на ГЕРБ като "подхвърляне на кокалчета и недоядени крилца от царската трапеза".

"Искаме главата. Мутрите вън, и двете мутри, и двете глави. Правим нова държава, нова демокрация. Избори, край", каза той пред bTV след анонсирането на новината.

Минеков определи сигнала с оставките като "страх в кочината" и призова за продължаване на протестните действия.

Кои са тримата министри в оставка?

Владислав Горанов (43 г.) е финансов министър за втори мандат в правителствата на Бойко Борисов (от 2014 до 2017 и от 2017 досега). Той беше заместник на вицепремиера Симеон Дянков в първия кабинет на ГЕРБ. Между май 2013 и февруари 2014 г. служеше като народен представител в ПГ на ГЕРБ - тогава изненадващо обяви, че иска да напусне Народното събрание, като официалното му обяснение беше свързано с ниското възнаграждение и семейните му планове.

Горанов стана обект на остри критики в края на 2018 г., когато стана ясно, че живее в апартамент в комплекса на братя Домусчиеви "Есте", без да плаща наем. Имотът, обитаван от Горанов, е официална собственост на съпругата на кръстника му Иван Сариев. Срещу него започна проверка от прокуратурата, която все още не е приключила.

Финансовият министър беше разпитван и по голямото дело срещу Васил Божков заради неудържаните държавни такси на "Националната лотария".

Младен Маринов (48 г.) е вътрешен министър от септември 2018 г., избран на мястото на подалия оставка Валентин Радев. Полицай от кариерата, той работи в структурите на МВР от началото на 90-те години. Дълги години беше в управлението на тодел "Охранителна полиция" на СДВР. Маринов отговаряше за опазването на обществения ред по време на антиправителствените протести от 2013-2014, инициирани след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

През лятото на 2013 г. беше повишен до зам.-началник на СДВР, а през 2014 г. оглави Столичната дирекция. За около година и половина беше професионален ръководител на МВР като главен секретар на институцията.

Емил Караниколов (40 г.) е министър на икономиката от началото на мандата на "Борисов 3" - за разлика от Горанов и Маринов, неговата номинация формално дойде от "Атака" като част от квотата за коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти".

Караниколов обаче също има дълга история в администрацията при мандатите на Борисов - работил е в Столична община от 2004 до 2010 г., от 2011 г. стана изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, а оттам беше предложен за министър през май 2017.

Най-сериозните скандали около Караниколов бяха свързани с опитите на държавата да отнеме лиценза за търговия на оръжейната компания "Дунарит" на Емилиян Гебрев през 2018. Само преди няколко месеца Караниколов влезе в директен конфликт с премиера Бойко Борисов заради уволнението на изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев след отпускането на заем от 75 млн. лв. на фирма за откупуване на вземания.

Тогава Караниколов обяви, че не бива министри или премиер да се месят в решенията на Банката за развитие, защото би извършил престъпление.

Икономическият министър се замеси и в още един странен казус през последните месеци - размяната на храни срещу медицински консумативи с Обединените арабски емирства в разгара на пандемията. От българска страна стоките бяха предоставени от фирма на Пеевски - "Интръст" и от компанията "Градус". Караниколов лично летя до ОАЕ, за да присъства на бартера, но при връщането се оказа, че голяма част от помощта на чуждестранното правителство е представлявала опаковки с фурми. Храната беше дадена за разпределение на БЧК, а така и не стана ясно каква е била целта на визитата на министъра.

Караниколов беше и един от отговорниците за увеличаването на капитала на ПИБ през българската държавна банка за развитие.


Прочетете още:

ГЕРБ обсъжда три варианта за изход от кризата с оттегляне на Борисов

Румен Радев: Протестът е огромен исторически капитал за нацията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024