Стойчо Кацаров: Без актуализация на бюджета няма да има пари за медиците на първа линия Снимка: © Булевард България

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров призова парламента да предприеме актуализация на бюджета, защото в противен случай медиците на първа линия ще останат без допълнителни възнаграждения от 1000 лева още през септември.

„Доколкото знам, по отношение на мерките за подпомагане, няма никакви пари. Ако не се предприеме актуализация, не могат да бъдат изплащани компенсации. За хората на първа линия ние сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и други министерства. За месец август най-вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на медиците на първа линия. Това е ситуацията днес“, заяви Стойчо Кацаров пред Нова ТВ.

Масово медици от Спешна помощ обаче опровергават думите му. Те заявяват, че не са получили допълнителни средства дори за месеците юни и юли.

„Няма средства. Средствата са изчерпани. Резервите не само в МЗ, а и в другите министерства са изчерпани“, каза Кацаров пред Нова ТВ.

Той обяви, че всички усилия да се състави план и организация за противодействие на новата епидемична вълна от Covid „ще отидат на кино“ без актуализация на бюджета.

„Без тези средства нито можем да изплатим компенсации, нито допълнителните възнаграждения на хората на първа линия. Ще срещнем проблеми включително с осигуряването на лекарства. Ако Народното събрание продължи да работи, то може да направи актуализацията и в края на този месец. Но ако реши да затвори другата седмица, трябва да я направи, преди да бъде разпуснато“, призова Стойчо Кацаров.

Според служебния финансов министър Асен Василев – ако актуализацията се забави до есента или зимата, това „най-вероятно ще означава непродължаване на мярката 60/40 и забавяне на изплащанията за медиците“.

„По-сериозният проблем ще бъде, че парите от държавния бюджет, които отиват към здравната каса – парите за допълнителна помощ за медици, за допълнителна ваксина, за лекарства - всичко това няма да го има“, каза той пред „24 часа“. „Съответно държавата няма да има ресурс, с който да посрещне тези плащания – в момент, в който ще има най-голяма нужда те да се случат“.

Спешните медици излязоха на протест заради новата методика за изплащане на бонуси за „първа линия“, която според тях ги ощетява да получат допълнителни 1000 лева. Тя предвижда различно разпределение на средствата, като според Кацаров те ще достигат реално само до медиците, които наистина работят с Covid-болни, а не до тези, които „вдигат телефона или носят кафе“.

„Промяната в подхода беше продиктувана от желанието за по-голяма справедливост при разпределяне на средствата за първа линия. Тя засяга не само спешна помощ, а още здравната администрация, болничната и извънболничната помощ, където също се изплащат средства. Проблемът идва от това, че ако един човек е работил 3 дни в месеца, а друг – 30 дни, те получават една компенсация и това не е правилно. Смятаме, че парите трябва да се получават пропорционално. В спешна помощ и на други места има хора, които дават извънреден допълнителен труд. Те ще получат повече от 1000 лева“, обясни Кацаров.

„Без 1000 лева ще останат хора, които нямат нищо общо с лечението на Covid. Които стоят, вдигат телефона, правят кафе или правят поддръжка, които нямат досег с болните. Тези хора досега също са получавали 1000 лева“, каза още той. „Търси се по-справедливо разпределение на средствата. Обсъдихме го с Асоциацията на спешните медици, те го подкрепиха и казаха, че така е по-добре и по-справедливо“.

Относно евентуални ваучери за стимул срещу ваксинация срещу Covid, Кацаров заяви, че те остават на заден план заради липсата на средства.

„Ние подготвяме и ще предложим до края на седмицата пакет за диагностика и лечение на Covid-болни в амбулаторни условия - като допълнителна възможност да се намали натискът. Ще платим лекарствата, прегледите на лекарите, изследванията в извънболничната помощ. Ще поискаме НЗОК и БЛС да приемат плана“, обяви Стойчо Кацаров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024