Стойчо Кацаров дава Бойко Борисов на прокурор

Здравният министър Стойчо Кацаров е сезирал Софийската градска прокуратура заради изказването на Бойко Борисов, че МЗ използва ваксини срещу Covid-19 с изтекъл срок на годност.

Изказването на Борисов стана на 24 октомври по време на пряко включване във Facebook-профила му.

"Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност, "Пфайзер" – до 30 септември им е срокът на годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата е да е безопасна, която се гледа, и второто да е ефикасна. То и киселото мляко като мине срокът на годност със сигурност може и да го изядеш него ден или на следващия. Само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазините", казва председателят на ГЕРБ в коментара си.

Твърдението за изтеклия срок на ползваните ваксини беше опровергано както от здравното министерство, така и от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Удължаването на периода за безопасно ползване е решено от Европейската агенция по лекарствата, след проверка на данни от компанията производител Pfizer.

"В България се прилагат само ваксини и лекарства в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", казва Стойчо Кацаров в писмото си до прокуратурата.

"Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на ПП ГЕРБ, и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора", казва още Кацаров.

Той сезира прокуратурата за това, че изявлението на Борисов "може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници".

Кацаров призовава обвинението да извърши проверка по случая и да предприеме предвидените в закона мерки.

Малко по-късно ГЕРБ отговориха с позиция, в която обвиняват здравния министър за това, че се проваля с управлението на епидемичната вълна и че не е съобщил "навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен".

ГЕРБ контраатакува Кацаров и го обвини, че не съобщил за удължената годност на ваксините

Само преди година и половина прокуратурата заведе дело по сходно обвинение за "всяване на паника" срещу Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз. Причината бяха нейните публични предупреждения, че може да се стигне до недостиг на някои лекарства в първите седмици на пандемията от Covid-19. Изявленията й бяха подкрепени със становища на международни организации, но разследващите решиха, че това е "заблуждаващ знак за тревога".

Прокуратурата предаде Сербезова на съд, но в крайна сметка сама се отказа да поддържа обвинението. През август тя беше оправдана окончателно от СГС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024