Здравният министър Стойчо Кацаров е сезирал Софийската градска прокуратура заради изказването на Бойко Борисов, че МЗ използва ваксини срещу Covid-19 с изтекъл срок на годност. 

Изказването на Борисов стана на 24 октомври по време на пряко включване във Facebook-профила му. 

"Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност, "Пфайзер" – до 30 септември им е срокът на годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата е да е безопасна, която се гледа, и второто да е ефикасна. То и киселото мляко като мине срокът на годност със сигурност може и да го изядеш него ден или на следващия. Само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазините", казва председателят на ГЕРБ в коментара си. 

Твърдението за изтеклия срок на ползваните ваксини беше опровергано както от здравното министерство, така и от Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Удължаването на периода за безопасно ползване е решено от Европейската агенция по лекарствата, след проверка на данни от компанията производител Pfizer. 

"В България се прилагат само ваксини и лекарства в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", казва Стойчо Кацаров в писмото си до прокуратурата. 

"Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов, е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на ПП ГЕРБ, и поради това изказването му може да повлияе на решенията на много хора", казва още Кацаров. 

Той сезира прокуратурата за това, че изявлението на Борисов "може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници". 

Кацаров призовава обвинението да извърши проверка по случая и да предприеме предвидените в закона мерки.

Малко по-късно ГЕРБ отговориха с позиция, в която обвиняват здравния министър за това, че се проваля с управлението на епидемичната вълна и че не е съобщил "навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен". 

ГЕРБ контраатакува Кацаров и го обвини, че не съобщил за удължената годност на ваксините

Само преди година и половина прокуратурата заведе дело по сходно обвинение за "всяване на паника" срещу Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз. Причината бяха нейните публични предупреждения, че може да се стигне до недостиг на някои лекарства в първите седмици на пандемията от Covid-19. Изявленията й бяха подкрепени със становища на международни организации, но разследващите решиха, че това е "заблуждаващ знак за тревога".

Прокуратурата предаде Сербезова на съд, но в крайна сметка сама се отказа да поддържа обвинението. През август тя беше оправдана окончателно от СГС. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед