Служебният здравен министър Стойчо Кацаров се оказа един от близо 400-те пациенти на УМБАЛСМ "Пирогов", за които НЗОК има съмнения за фиктивни хоспитализации по клинични пътеки за чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. 

Кацаров разкри, че е лекуван в спешната болница от Covid-19 през ноември 2020 г. В епикризата му обаче е записано, че диагнозата му е "чернодробна цироза". Сгрешен е и периодът на хоспитализирането му. 

"Аз самият съм сред хората с диагноза "чернодробна цироза". Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лежал във времето, което е посочено. Имам копие на цялата история на заболяването. На мен не са ми правени изследванията, които са описани тук. Никога не съм имал чернодробно заболяване... Аз лежах в болницата през ноември месец. Тази епикриза е за 21-25 януари. Не съм бил в болница "Пирогов" в това време, с никаква диагноза. Нито с пост-, нито с пре-Covid. Най-малкото пък с чернодробна цироза", каза Кацаров в итнервю за bTV. 

Той аргументира решението си да отстрани проф. Асен Балтов като директор на болницата с това, че установените нарушения от проверката на НЗОК "са безспорни и не могат да бъдат променени". 

"Разбира се, че болницата може да обжалва. Съдът след две години ще потвърди констатациите на здравната каса. Но трябва ли здравният министър да си затвори очите?", попита той. 

В четвъртък сутрин проф. Николай Габровски (зам.-директор на "Пирогов") коментира, че данните на НЗОК са "напълно оспорими - както от морална, така и от законова гледна точка". Той обясни разминаванията с това, че заради Covid-19 болниците са променили изцяло начина си на финансиране заради кризата. 

"В възникването на епидемията ние тотално блокирахме нормалната си работа и тогава се взе едно решение 85% от очакваните ни приходи да бъдат давани, независимо дали работим или не. Независимо дали има пациенти в клиниките, гарантирани средства. Това беше изключително отговорно и разумно решение по две причини - позволи оцеляването на болниците и остави възможност на болниците да бъдат готови да посрещнат предстоящите вълни. Това, което се случва, е, че някой казва: Ние смятаме, че трябва да връщате средства, защото не сте спазили определени алгоритми. Тук не става дума за фалшиви болни и фалшиви хоспитализации. Не става дума някой да лъже и да има финансова изгода от това. Пациент, който е лекуван от Covid-19, с усложнения, настананен в болница, получил е всички лекарства, изписан е от болницата. Направен му е скенер и на нас ни се казва - по алгоритъм е трябвало да направите скенер на корем, а вие сте направили скенер на гърди, вие сте измамници. Тези алгоритми са писани преди възникването на Covid - още нямаме алгоритъм за постковид синдром", каза Габровски пред Нова ТВ. 

Служебният министър Стойчо Кацаров обаче коментира, че предполагаемата щета за здравноосигурителния бюджет не е единственият проблем, който възниква от неверните данни в епикризите. Едно от последствията е, че всеки с подобна диагноза може да поиска пожизнена пенсия за инвалидност от ТЕЛК заради "поне 80% трайна неработоспособност". 

Сред пациентите, чиито епикризи са проверявани от НЗОК, е имало и служители от персонала на "Пирогов", които не са били в отпуск по времето, в което се твърди, че са хоспитализирани. Въпреки това са отчетени по клиничните пътеки. 

Стойчо Кацаров обяви, че решенията му за отстраняване на болнични директори - не само в "Пирогов", но и в Правителствена болница и в Александровска болница - не са взети заради проверки на Министерството на здравеопазването, а заради сигнали и проверки от други институции. 

"Министърът е приниципал на 60 болници. Добре, двама души от 60 болници - това ли е чистката. Аз се изправям срещу олигархията в здравната система. Знам какво следва спрямо мен, но смятам, че изправянето срещу олигархията си заслужава заради пациентите, които получават медицинска помощ с лошо качество, заслужава си и заради младите лекари, които се мъчат да вземат специалност и се чудят накъде да се спасят", попита той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните