Снимка: © Булевард България

Министерството на здравеопазването поддържа намерението си да върне учениците от 1. до 4. клас към присъствено обучение от 8 ноември 2021. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник". 

Вече са избрани две фирми - доставчици на щадящи тестове за Covid-19, които ще се използват за контрол на разпространението на епидемията сред най-малките ученици. Избрани са варианти на теста, при които няма да се използват четки, а слюнката ще се събира в торбичка. 

"Опитваме се да доставим тестовете, колкото може по-бързо. Направихме по-малка поръчка за 2 седмици, като предстои нова поръчка за нови количества и ще отворим възможност, ако МОН прецени, и горните класове да се върнат присъствено в условията на безопасна среда през следващите седмици", каза Стойчо Кацаров.  

Доставчиците са предложили "най-ниската цена" на тестове, които са одобрени в регистъра на ЕК. 

Предстои МЗ да издаде заповед, според която училищата в общини с над 500/100 000 заболеваемост (т.нар. тъмночервена зона) ще могат да водят присъствено обучение при условия на безопасна среда - ако учениците са тествани и училищният персонал също е тестван. 

"Това ще даде възможност, когато съответните училищни власти се организират, да провеждат тестове при идването на децата - в отделни училища или класове, както преценят", каза Кацаров. 

Здравното министерство все още няма да въвежда по-строги мерки въпреки масовото разпространение на заразата в България и увеличаването на смъртността. 

Кацаров отказа да даде конкретни показатели, при които може да се стигне до още по-радикални ограничения. 

"Сегашните мерки са достатъчно строги. Ние сме в практически локдаун. Тези дейности са забранени, освен ако не се осигури безопасна среда. Това е равносилно на локдаун", каза Кацаров. Според неговия анализ здравната система се справя "по-добре" с пандемията в сравнение с по-ранните вълни, което той отдаде на натрупания опит, планирането и подобряването на извънболничната помощ за Covid-пациенти. 

"Мерките са достатъчни, вършат работа, дават резултат, необходимо е допълнително време, но е необходимо и съучастие на всички хора. Никой не иска да си остане вкъщи. Всички се оптиваме да излезем от ситуацията с възможно най-малко вреди върху икономиката и живота на отделния човек. Ако не го възприемем като обща цел, никакви мерки няма да сработят. Залагам на разума и добрата воля на хората, не на заплахата и страха", каза той. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft